Кому з чоловіків не потрібно оновлювати дані в ТЦК після 18 травня: пояснення Генштабу ЗСУ

У зв'язку з ухваленням нового закону всі українські чоловіки віком від 18 до 60 років повинні оновити свої військово-облікові дані в ТЦК та СП. Це потрібно зробити, коли документ набере чинності – з 18 травня 2024 року. Проте є виключення для деяких категорій чоловіків.

Кому за новим законом про мобілізацію не треба йти до ТЦК для оновлення даних, пояснив представник Генштабу полковник Юрій Глущенко, повідомляє ТСН.

Оновлення даних в ТЦК – кому потрібно це зробити

Закон про мобілізацію запрацює вже 18 травня. Після цієї дати всі українські громадяни, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані оновити свої особисті дані в ТЦК. На це дається термін 60 днів.

Крім ТЦК, це можна буде зробити в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через електронний кабінет військовозобов’язаного. Очікується, що оновлення через ЦНАП буде доступно від 17 травня, а е-кабінет – від 17 червня.

Оновити свої військово-облікові дані повинні:

  • призовники віком від 17 до 25 років, які мають посвідчення про приписку;
  • військовозобов’язані віком від 25 до 60 років, які мають тимчасове посвідчення або військовий квиток;
  • жінки-медики та фармацевти, які перебувають на військовому обліку.

Представник Генштабу наголошує, що оновити військово-облікові дані мають всі чоловіки віком 18-60 років – незалежно від того, чи є особа придатною, обмежено придатною або непридатною до військової служби.

Крім того, Глущенко нагадав, що статус "обмежено придатний" виключено. Тому громадянам надаватимуть лише статуси "придатний" або "непридатний" до військової служби.

Ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації, – зазначив він.

Кому не треба йти до ТЦК

Глущенко пояснив, що не потрібно оновлювати інформацію в ТЦК громадянам віком від 18 до 60 років, які виключені з військового обліку. При цьому цей факт має бути обов'язково зазначений у відповідних держреєстрах, а також військових квитках громадян.

У разі відсутності відмітки про виключення з військового обліку у військово-обліковому документі чоловіка у співробітників ТЦК можуть виникнути питання до такої особи. Тому таким громадянам слід звернутися до ТЦК для отримання відповідного запису.

Ще одна категорія громадян, яким не потрібно оновлювати інформацію після набуття чинності законом 18 травня, – чоловіки віком від 18 до 60 років, які вже оновили свої дані в ТЦК після публікування нового закону (17 квітня).

Коли виключають з військового обліку

За новим законом, виключенню з військового обліку підлягають особи, які:

  • припинили громадянство України;
  • визнані ВЛК непридатними до військової служби;
  • досягли граничного віку перебування в запасі (ті, кому понад 60 років).

Навіть якщо громадянин оновив свої дані до 18 травня, він зобов'язаний знову це зробити, навіть якщо за цей період жодних змін не відбулося.

Джерело: 5692.com.ua