Верховна Рада підтримала законопроєкт про мобілізацію засуджених

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №11079-1, що стосується мобілізації певних категорій засуджених. Його підтримали 279 народних депутатів, повідомив Ярослав Железняк.

Що відомо

Раніше ініціатива стала предметом серйозних обговорень. Зокрема, тривала дискусія про ризики, пов'язані з можливим використанням цього законопроєкту у корупційних цілях. Деякі політичні сили висловили обурення тим, що з тексту проєкту закону були вилучені окремі пункти.

Утім, однією з ключових особливостей законопроєкту є те, що не всі категорії засуджених можуть бути мобілізовані. Наприклад, депутати, частина осіб, що мають статус топкорупціонерів, а також ті, хто винний у важких злочинах, таких як вбивства чи зґвалтування, не підлягатимуть мобілізації.

Однак, залишається питання про те, як буде здійснюватись сам процес мобілізації та військової служби ув'язнених. Згідно з законопроєктом, для того, щоб ув'язнений міг бути мобілізований, необхідність цього рішення має підтвердити суд. Також, законопроєкт передбачає можливість умовно-дострокового звільнення від відбування покарання з подальшою службою за контрактом.

Джерело: 5692.com.ua