Користь господарського мила для шкіри – радянський міф: чому таке мило небезпечне для здоров’я

У Радянському Союзі господарське мило було абсолютно незмінною річчю. Ним не тільки прали речі, а й вважали дуже корисним для обличчя й тіла, адже це натуральний продукт. Багато хто й досі вірить, що його використання під час купання – хороша ідея. Проте дерматологи з цим категорично не згодні.
Чому не варто вмиватися господарським милом?
За словами дерматологині Катерини Бакіко, шкіра людини має слабо кисле середовище рН. А господарське мило – звичайний луг. Тому, коли ми використовуємо його для вмивання, мило змиває природну плівку на нашій шкірі, сушить її й змінює рівень рН.

Загалом це не проблема, але господарське мило – це сильний луг, тому і підсушування може шкіру пересушувати, а потім дратувати, – пояснює лікарка.

Звісно, мило не єдиний фактор, який може привести до сухості шкіри. На це може впливати вода, яку використовує людина, вітер, перегрівання, сухе повітря тощо. Проте, якщо врахувати вплив усіх факторів, а потім ще й закріпити ситуацію господарським милом, можна отримати запалення й навіть дерматит або екзему.
Чи можна мити таким милом голову?
Дерматолог також стверджує, що мити господарським милом голову не найкраща ідея. Воно може призвести до того, що волосся стане ламким і тьмяним. А також, з великою вірогідністю, може з'явитися лупа. Тому краще все ж надати перевагу сучасним засобам: шампуням, кондиціонерам і оліям. Вони точно матимуть кращий вплив на волосся, ніж господарське мило.
Чи лікує господарське мило від хвороб шкіри?
У народі вважають, що за допомогою господарського мила можна лікувати акне. Проте єдине, що воно може зробити, це підсушити шкіру, але аж ніяк не вплинути на причину появи висипань. Тому такий пілінг теж цілком можна замінити іншими більш комфортними для шкіри обличчя засобами.
До того ж, якщо ви маєте хвороби шкіри, одним із симптомів яких є лущення: псоріаз, себорейний дерматит та екзема – від господарського мила краще відмовитись узагалі, адже його використання може тільки погіршити ситуацію.
Навіщо потрібне господарське мило?
Господарське мило стоврено для цілком логічного його використання – прання одягу та інших господарських потреб.

Колись ним мили шкіру, тому що нічого кращого не було. Тому обходилися таким і терпіли. Зараз ви можете придбати недорогі косметичні засоби, які будуть комфортнішими та безпечнішими для шкіри, – підсумувала Катерина Бакіко.
Джерело: 5692.com.ua