Людей пенсійного віку можуть залишити без транспортних засобів: деталі нової ініціативи

Для підвищення безпеки дорожнього руху, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод та смертельних випадків руху ЄС посилює вимоги щодо водіння авто особами похилого віку. Комплексна стратегія Vision Zero містить ініціативу щодо цього, пишуть "Економічні новини".
Інновація передбачає проведення психологічних тестів для водіїв віком 65 років і старше, які хочуть поновити водійські права. Тести спрямовані на:

виявлення можливих проблем з концентрацією уваги;
оцінку загального психічного стану водіїв.

У разі виявлення проблем у відновленні посвідчення водія може бути відмовлено.
При цьому перевірка може стосуватись не лише психологічної оцінки. У намірах Європейської комісії – впровадження спеціальних курсів підвищення кваліфікації, розроблених для водіїв віком від 70 років.
Крім того, пропонується видавати старшим водіям ліцензії на менший термін, можливо на 5 років. Також є пропозиції введення щорічних іспитів для людей старше 75 років, а для осіб віком 65-75 років – проведення оцінювання раз у два роки.
Ініціатива має як своїх прихильників, так і критиків. Ті, хто підтримує нові заходи, вважають, що це допоможе підвищити безпеку дорожнього руху та одночасно забезпечити можливість старшим водіям підтримувати свої навички та бути в курсі змін у ПДР. Завдяки суворим стандартам є можливість вчасно виявляти проблеми зі здоров'ям, що загрожують кваліфікації водія.
Водночас критики стверджують, що подібні нововведення несправедливо обмежують свободу та незалежність літніх людей. Крім того, деякі сумніваються у результативності психологічних тестів, адже вони не здатні відтворити реальні сценарії водіння.
Джерело: 5692.com.ua