Майно, вилучене Нацбанком у рахунок погашення кредитів, можуть передавати для потреб ЗСУ: подробиці проєкту

Національному банку України дозволять передавати для потреб ЗСУ майно, набуте у рахунок погашення кредитів. Відповідний законопроєкт №10023 від 08.09.2023 зареєстрований у Верховній Раді.
Автори законопроєкту, серед яких голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев та представник Президента в Конституційному Суді України Федір Вениславський, пропонують внести зміни до закону "Про Національний банк України".
Ініціатори нововведення зазначають, що у власності Національного банку України як кредитора останньої інстанції є майно, отримане ним у рахунок погашення боргу за наданими банками кредитами для підтримки ліквідності.
Реалізація цього майна потребує певного часу, протягом якого НБУ сплачує кошти для його обслуговування, податки, комунальні платежі тощо. Натомість пропонується більш ефективне його використання.
У разі прийняття законопроєкту будуть встановлені правові підстави для можливості безоплатної передачі зазначеного майна Нацбанком у сферу управління Міноборони під час дії військового стану.

Такий механізм дозволить державі одержати додаткові можливості, пов’язані із забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України належними місцями для дислокації, відпочинку та відновлення, а також зберіганням, ремонтом та удосконаленням техніки та обладнання, що частково забезпечить потреби держави у відсічі збройної агресії проти України, – пояснюють автори документа.
Джерело: 5692.com.ua