Масове блокування рахунків із серпня може загрожувати українцям: Нацбанк вводить нові правила користування картками

З наступного місяця Національний банк України змінює деякі правила користування банківськими картками. Це стосується поповнення рахунків через термінали готівкою. Основна мета змін – фінансовий моніторинг і посилення боротьби з тіньовими доходами. Тому рано чи пізно всі громадяни будуть змушені вивести свої доходи з тіні.
Які правила вводяться із серпня
Якщо декілька років тому в Україні можна було знімати з карток фізичних осіб шалені суми у шестизначних розмірах, тепер така можливість ускладнена. Про це розповів працівниквідділу фінансового моніторингу. Відомі випадки, коли наймали людей, які щодня знімали сотні тисяч гривень, а деякі особи відкривали рахунки ФОПів і знімали готівку.Кримінальні справи з цих приводів тягнуться роками.
Завдяки посиленню фінансового моніторингу легалізувати отримані в тіні гроші стало досить складно. Наприклад, великі покупки від 50 тисяч гривень мають оплачуватись безготівково. І все одно рівень тіньової економіки в Україні досі залишається одним із найвищих у Європі.
Банківські установи зобов'язані проводити первинний фінансовий моніторинг, щоб не дозволяти клієнтам відмивати гроші або легалізувати тіньові доходи.
Наступним кроком для запобігання цьому стали зміни вимог до квитанцій. Із серпня в них мають зазначатися телефонніномери осіб, які вносять кошти на картку. Зараз ідентифікація потрібна при поповненні на суму понад 5 тисяч гривень.
При цьому купувати квитки, платити за комунальні послуги, штрафи або податки дозволено за старими правилами.
У зв'язку з новими правилами українці побоюються, що почнеться масове блокування рахунків. Але це питання не однозначне.
При відкритті рахунку особа має вказати джерела доходу і приблизні обсяги майбутніх надходжень. Тому якщо надані дані збігатимуться з фактичними, навряд чи виникнуть проблеми.
Водночас при проведенні нетипових операцій рахунок можуть заблокувати до того моменту, поки клієнт банку не надасть документи, якими буде пояснюватись походження коштів.
Джерело: 5692.com.ua