Містять антиоксиданти й допомагають у профілактиці хвороб: лікарі назвали найкорисніші каші

Коли ми обираємо крупи для нашого раціону, часто не думаємо про те, наскільки корисними вони можуть бути для нашого здоров'я. Однак, деякі з них можуть забезпечити наш організм поживними речовинами і сприяти профілактиці різноманітних хвороб. Які каші найбільш корисні - розповів Нутриціолог Керрі Торренс для BBC, а також український лікар-педіатр Євген Комаровський на своєму каналі.
Гречка
Гречка визнана найкориснішою кашею для людини на основі численних наукових досліджень. Вона є лідером за вмістом антиоксидантів серед різних круп. Однією з переваг гречки є відсутність глютену, який є потенційним алергеном.Крім того, крупа містить велику кількість клітковини, складних вуглеводів і вітамінів. А фолієва та пантотенова кислоти в гречці корисні для здоров'я серця.
До того ж, крупа містить найвищий рівень D-хіроінозитолу – речовини, яка регулює рівень інсуліну в крові. Д-хіроінозитол також необхідний жінкам, адже сприяє нормальній роботі яєчників та балансу гормонів. Зелена гречка вважається найкориснішою, оскільки в ній зберігається максимум поживних речовин.
Вівсянка
Вівсянка признана корисною для організму, особливо, якщо мова йде про ту, що потребує довгої варки. У порівнянні зі швидкорозчинною вівсяною кашею, яка є менш корисною через обробку, довговарна є однією з найбільш корисних круп. Вона містить багато вітамінів, мікроелементів, клітковини, заліза і антиоксидантів. Вівсянка характеризується низьким глікемічним індексом, який корисний для підтримання стабільного рівня цукру в крові. Крім того, бета-глюкан, який міститься в вівсі, сприяє нормалізації рівня холестерину в крові та зниженню ризику серцевих захворювань. Ця речовина також сприяє збільшенню корисних бактерій у шлунку, що робить вівсянку однією з найкорисніших каш для кишечника. Крім того, каша сприяє поліпшенню роботи печінки та щитовидної залози.
Перловка
Перлова крупа, подібно до вівсянки, містить бета-глюкан, що сприяє збільшенню насиченості та нормалізації рівня цукру в крові. Вона багата вітамінами групи В та К, які підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Перловка допомагає знизити ризик тромбозу та утворення атеросклеротичних бляшок. Вона також багата харчовими волокнами, які покращують травлення та забезпечують тривале насичення без підвищення рівня цукру в крові.
Також корисними для організму людини вважаються кукурудзяна, лляна крупа, пшоно та бурий рис. Слід пам'ятати, що для збереження максимальних корисних властивостей круп, важливо правильно їх готувати. Також, варто уникати надмірного споживання обсмажених круп та швидкорозчинних каш, таких як манна каша, яка не має багато користі та містить велику кількість калорій.
Джерело: 5692.com.ua