Мобілізація в Україні у 2023 році: нові правила обліку, кого заберуть насамперед і хто отримає відстрочку

Збройні сили України не так сильно недоукомплектовані, як російські.
Від початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україні діє мобілізація та воєнний стан: громадяни віком від 18 до 60 років зобов'язані з'явитися до військового комісаріату та стати на військовий облік. Щоправда, запрошують не всіх, зазначають у Міноборони.
Як відбуватиметься мобілізація 2023 року, кого призиватимуть першими, а хто матиме право на відстрочку пише ТСН.
Чи посилиться мобілізація – заява Міноборони
Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наразі мобілізація в Україні триває у "спокійному режимі".

"Ми оголосили мобілізацію у лютому 2022 року, з початку цього наступу, але вона досі не завершена. Як сказав Головнокомандувач Валерій Залужний, нам не потрібно стільки людей, як Росії. Нам потрібна зброя, обладнання та прилади. На жаль, у нас також є втрати. Отже, люди, яких ми набрали, компенсують втрати бойових бригад".

Міністр також зазначив, що збройні сили набирають "кваліфікованих фахівців для виконання конкретних завдань".

"Але на сьогоднішній день ми не бачимо необхідності масової мобілізації. Проте, безумовно, ситуація на фронті може змінитися в будь-який момент і в будь-який бік… І тоді буде ухвалюватися рішення Ради національної безпеки і оборони, Президента, Верховної Ради про збільшення потреби у військах або мобілізацію сектору безпеки і оборони"- сказав Резніков.

Нещодавно в Міноборони спростували інформацію про те, що після Нового року буде нова масштабна мобілізація. Заступник Міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що продовження мобілізації залежатиме від перебігу бойових дій. В Україні мобілізацію продовжували на 90 днів кілька разів, востаннє – 21 листопада.
Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що в Україні "немає чіткого розмежування між першою, другою, третьою і четвертою хвилями".
Мобілізовано достатню кількість, яка наразі доукомплектовується Міністерством оборони та штабом". Ми набираємо необхідну кількість людей за необхідними спеціальностями, ніяких "хвиль по 100-200 тисяч" не буде. Система побудована таким чином, що людей в армії достатньо і вони можуть бути мобілізовані за потреби".
Мобілізовані воюватимуть до кінця війни, але при цьому вони не будуть проводити весь цей час в окопах чи на передовій.

"Зараз, послідовно від початку бойових дій, організовується система ротації військ на фронті. Змінюються батальйони і роти, проводяться ротації, і Верховна Рада встановила на законодавчому рівні до 10 днів відпустки кожному військовослужбовцю Збройних Сил України", – зазначив експерт.

Кого призвуть першим
По-перше, до війська призиваються ті, хто вже має досвід участі в бойових діях, таких як АТО/ООС. Про це заявив начальник Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України Роман Горбач.

"Звичайно, у відсотковому відношенні ми шукаємо більше загальновійськових спеціалістів, таких як стрільці або танкісти, але це не означає, що нам не потрібні зв'язківці, шифрувальники та інші фахівці. Деякі з них більш необхідні, а деякі менш необхідні".

Також відбувається набір цивільних осіб, які не мають досвіду військової служби, але ця категорія направляється на обов'язкову підготовку, мінімум на один місяць. І, в залежності від складності спеціалізації, цей період може бути довшим.
В Україні законом визначено чотири хвилі мобілізації.

Перша хвиля – оперативний резерв, колишні військовослужбовці з бойовим досвідом або ті, хто служив за контрактом.
Друга хвиля (поточна) – військовослужбовці, які проходять строкову військову службу або служать за контрактом з 2014 року.
Третя хвиля – резервісти – ті, хто має військовий обов'язок і закінчив військові кафедри вишів.
Четверта хвиля – всі мешканці які не мають обмежень за віком та станом здоров'я.

Вручення повісток
Під час загальної мобілізації в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років можуть вручати повістки навіть у громадських місцях.
Водночас, виклики до військоматів по телефону, СМС, повістки в поштові скриньки та повістки, передані родичам, не мають жодних правових наслідків для військовозобов'язаного.
На контрольно-пропускних пунктах можуть видаватися повістки військовозобов'язаним, але не мобілізаційні розпорядження.
Зокрема, вони можуть вручити повістку для повідомлення даних в іншому населеному пункті, куди військовозобов'язаний не може бути направлений через відсутність реєстрації за місцем проживання; в іншій місцевості військовозобов'язаний може бути направлений лише з дозволу військового комісаріату або якщо він тимчасово зареєстрований за новим місцем проживання.
За неявку за повісткою передбачено штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн. Кримінальна відповідальність настає лише у разі ігнорування повістки на відправку, що визнається ухиленням від мобілізації.
Особи, які не можуть бути примусово мобілізовані
Примусовій мобілізації в Україні не підлягають такі категорії громадян:

Чоловіки у віці 60 років і старше
Виключення за станом здоров'я
Батьки трьох дітей
Батьки дітей-інвалідів
Опікуни дітей-сиріт або недієздатних осіб.
Народні обранці, працівники правоохоронних органів та окремі категорії посадових осіб.
Студенти денної форми навчання, науково-педагогічні працівники.
Працівники деяких компаній та установ можуть отримувати "бронь" від своїх організацій.

Кількість броні для військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, визначається з урахуванням прийнятого з цією метою мобілізаційного рішення.
Нові правила обліку військовозобов'язаних
Новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня.
До 2023 року через "Дія" можна буде подавати інформацію про себе для військового обліку та призову на військову службу.
Постанова Уряду також передбачає зміни у військовому обліку жінок-лікарів. Жінки-лікарі, терапевти, медичні сестри та фармацевти повинні будуть проходити військовий облік нарівні з чоловіками. Жінки також ставатимуть на військовий облік за бажанням, якщо їхня спеціальність пов'язана з військовою справою або конкретною військовою спеціальністю
Водночас, жінки-лікарі, які не стали на військовий облік до 30 грудня 2022 року, мають право не ставати на військовий облік до 2026 року. Цей період вважається необхідним для запровадження Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних.
Читайте також: Київстар пощадив своїх літніх абонентів: скільки коштує найдешевший тариф
Зарплатня 40 000 гривень і безліч вакансій: за працівників яких сфер битимуться роботодавці в 2023-му році
Долар по 50: коли варто очікувати рекордний курс
Джерело: 5692.com.ua