Мобілізація жінок під час війни: хто не зможе залишити країну до кінця воєнного стану, а кого ні в якому разі не візьмуть на службу

В Україні воєнний стан подовжено до 19 лютого 2023-го року. Це значить, що мобілізація військовозобов'язаних громадян держави також триває. А представників військових комісаріатів з повістками в руках зараз можна зустріти абсолютно всюди: від зупинок громадського транспорту до входу в супермаркет.
Жінки наразі можуть ставати на військовий облік тільки добровільно. Винятком є лише представники медичних професій. Вони зобов'язані актуалізувати власні дані у військкоматі та можуть у подальшому підлягати призову на службу. До того ж, такі жінки не можуть у подальшому виїздити за кордон.
Серед спеціальностей, які підлягають обов'язковому обліку є: біотехнологія та біоінженерія, психологічна та фізична реабілітація, обслуговування медичного обладнання, патологія, токсикологія, фармакологія, фізіологія, епідеміологія, стоматологія, медсестринство, фармація, акушерство, медико-профілактична справа, медична діагностика та лікування.
До того ж, жінки, які вже добровільно прийшли у військкомат також автоматично вважаються військовозобов'язаними, не можуть залишати межі держави й мають обов'язково поставити до відома територіальний центру комплектування, де вони зареєстровані, про зміну свого місця проживання всередині держави.
Наразі більшість жінок, які добровільно прийшли у віськкомат, знаходяться в запасі ЗСУ або Нацгвардії.
Хто з жінок не може бути взятий на військову службу?
За законом деякі категорії жінок не можуть бути взяті на військову службу. Мова йде про:

жінок з інвалідністю;
осіб, які виховують трьох та більше неповнолітніх дітей;
жінок, які самі виховують дитину;
осіб, які займаються повнолітньою дитиною або близьким родичем з І-ІІ групою інвалідності.

У віськкоматах також просять не плутати громадян мобілізацію і звичайне взяття на облік. Перше передбачає навчання та зрештою проходження служби, а друге – просто актуалізацію даних людини.
Джерело: 5692.com.ua