Продавали підробку під етикетками відомих дорогих брендів: в Україні викрили незаконне виробництво “елітного” алкоголю

Харківська обласна прокуратура на своїй сторінці в Facebook повідомила про затримання групи злочинців, які підробляли алкоголь люкс-класу. Продавали його під етикетками іменитих брендів.
Які бренди підробляли аферисти?
Почали свою незаконну діяльність ділки ще в квітні 2021-го року. Бізнес виявився ледве не сімейним: виготовленням підробного алкоголю займались батько з сином, а також їхній спільний знайомий.
Купивши етиловий спирт (до речі, також незаконно виготовлений), аферисти частину його продавали оптовим покупцям, а з іншої частини виготовляли "дорогий, елітний" алкоголь. Підробляли як відомі іноземні, так і українські бренди, наприклад віскі "Chivas" та горілку "Beluga".
Усю продукцію аферисти виготовляли та зберігали в Харкові та на території Харківської області в приміщеннях складського типу.
У червні 2022-го року, під час обшуків, правоохоронні органи виявили й вилучили близько 5 тисяч літрів спирту, а також понад 22 тисячі пачок тютюнових виробів, на яких не було марок акцизного податку. Також було знайдено обладнання та сировину для виготовлення підробок, балони та фільтри, ароматизатори тощо. Усе це вартістю більше 4-х мільйонів гривень.
Справу "торговців елітним алкоголем" передали до Ленінського районного суду Харкова.
Чим небезпечний підроблений алкоголь?
Фальсифікат може містити в собі метанол, він же метиловий або ж деревний спирт. У народі його ще часто називають технічним. Він так само, як і звичайний спирт, після потрапляння в кровотік проходить через печінку. Там на речовину починає впливати фермент алкогольдегідрогеназ(АДГ), який окислює метанол. Саме ця реакція є небезпечною для здоров'я людини. Потрапляння технічного спирту в організм може викликати отруєння, а то й стати причиною інвалідності чи навіть смерті.
Як відрізнити підробку від оригіналу
Найперше на що ви маєте звернути увагу при купівлі алкоголю, це зовнішній вигляд самої пляшки. На ній мають бути рівно наклеєні етикетка й контретикетка. Також мають бути присутні акцизна або спеціальна марка. Крім того, зверніть увагу на ковпачок: він не має прокручуватись.
Читайте також: Банки й обмінники відмовляються приймати ці доларові банкноти: що сталось
Чому пітніє скло в автомобілі і що потрібно робити, щоб цього уникнути: швидкі методи вирішення проблеми
Джерело: 5692.com.ua