Монета 50 копійок, яка не повинна була потрапити в обіг, викликала шалений ажіотаж на аукціоні: лот злетів у ціні в 7000 разів

Для того, щоб стати власником унікальної монети, колекціонери готові влаштовувати справжні "бойні" та піднімати ставки у тисячі разів. За один з таких екземплярів зараз "борються" на майданчику Violity.
Українська монета 50 копійок 1992 року, перша ставка на яку становила лише 1 гривню, зараз досягла в ціні понад 7 тисяч гривень. Проте це ще не межа, адже монета дійсно особлива, торги продовжуватимуться до 3 жовтня, тому ставки можуть ще зрости.
Власник лоти повідомив, що різновид монети – 4 ААм, матеріал – латунь.
У чому цінність монети
Експерти ресурсу "Монети-ягідки" розповіли, що 4ААм – це рідкісний різновид монети 50 копійок 1992 року. Фахівці називають таку монету "Англічанка", адже її карбували англійськими штемпелями.
На рядових монетах щит на аверсі виконаний тонкими лініями, а тризуб опуклий. А в цій монеті випуклий щит і вдавлений тризуб, що і робить її особливою.
Ця помилка виникла через те, що при розробці ескізів художники затемнили не лише фон монети, а й сам тризуб. Далі за помилковими ескізами у Великій Британії виготовили інструмент для карбування монет. І тільки коли працівники Луганського верстатобудівного заводу отримали готові пуансони (прес-штемпелі) для карбування монет, виявили помилку.
Тоді карбувальники вирішили виготовити цим інструментом пробну партію монет, щоб налагодити верстати для подальшої роботи.
Монети з цієї партії не повинні були потрапити в обіг, втім, як виходить з оголошення, все ж потрапили. Власник лоту зазначив, що на монеті є подряпини і сліди від ударів, що може свідчити про її активне використання.
Джерело: 5692.com.ua