Колосальне зростання цін на пальне в Україні: чи варто сподіватися на здешевлення або хоча б на стабільність

В Україні ціни на пальне продовжують нестримно підвищуватись. Зростання відбувається під впливом повернення довоєнних податків, а також рівня світових цін на нафту. За словами експертів, здешевлення пального в Україні очікувати не варто, навіть якщо нафта перестане дорожчати.
Як пояснив виданню OBOZREVATEL аналітик профільного видання "Нафторинок" Олександр Сіренко, вплив на український ринок світових цін на нафту відбувається з затримкою.

Причина таких високих, рекордних за останні 8-9 місяців цін, – дорога нафта у світі. Там відбувається, на жаль, якийсь політичний та психологічний тиск на продавців нафти. Тобто два найбільші продавці виходять і кажуть, що у світі буде дефіцит нафти та ціни через це будуть високими. Вони транслюють це близько місяця, – розповів Сіренко.

Протягом липня, серпня і початку вересня зростання цін на АЗС в Україні насамперед було пов'язане із поверненням ПДВ та акцизу на пальне. Коли ці фактори впливу були вичерпані, з'явилась надія на стабільність, але вартість бензину і дизпалива знову стрімко підскочила до рекордних позначок. Станом на 26 вересня бензин А-95 у середньому коштував 54,22 грн/л, дизпаливо – 53,91 грн/л.
Про вплив ситуації на світовому ринку пального розповіла засновниця консалтингової компанії Vanda Insights Вандана Харі виданню Bloomberg.

Ралі останніх тижнів видихлося, але водночас немає жодних переконливих факторів, які могли б чинити значний тиск на ціну у бік її зниження, – зазначила вона.

Зараз на світовому ринку зберігається напруженість. Від червня нафта зросла в ціні на чверть. На початку тижня спостерігалось припинення здорожчання, проте передумов для здешевлення поки немає. Експерти пояснюють, що вартість нафтопродуктів підігрівають штучно, тому ціни залишатимуться на високому рівні.
Джерело: 5692.com.ua