На українців очікує підняття тарифів на комуналку втричі: з чим це пов’язано і які суми будуть у платіжках

Вартість газопостачання та електроенергії для населення може суттєво зрости вже у наступному опалювальному сезоні. Зростання тарифів прогнозує голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, який пов'язує це із реалізацією поставлених США завдань щодо коригування тарифів, пише napensii.
Які очікуються ціни на комунальні послуги
За словами Попенка, у 2024 році можуть бути запроваджені такі тарифи:

електроенергія – 5-6 грн за кВт;
газ – подорожчання у два етапи: спочатку до 11-13 грн, далі – до 15 грн за м³.

Крім того, зрости в ціні можуть послуги гарячого водопостачання та теплопостачання – на 30-50% залежно від регіону.
Чому тарифи для населення зростуть
Як пояснив директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, зростання тарифів визначає меморандум із МВФ. На цих умовах наполягають Сполучені Штати, причому про них відомо вже давно, просто ці вимоги не розголошуються широко через те, що політичні сили побоюються втратити рейтинги.
Пендзин зазначив, що ціни можуть піднятися втричі, якщо вартість комунальних витрат "відпустити у вільне плавання".

Ми реально вибираємо з обіцяних нам коштів хіба що половину. Тому що, коли починався будь-який перегляд програми з надання наступного траншу, ми впиралися в пункти, які Україна не може виконати. Так, у цій ситуації ця вимога не є несподіваною, – додав експерт.

При цьому Пендзин вважає, що Україна зможе узгодити з партнерами поетапний вихід до визначених цифр.
Варто додати, що уряд обіцяє залишити тарифи стабільними до кінця цього року. Це стосується вартості газу, електроенергії, тепла і гарячої води. Коли ж тарифи доведеться підняти, уряд зможе збалансувати зростання цін за допомогою субсидій для тих категорій українців, які цього найбільше потребують.
Джерело: 5692.com.ua