Нацбанк випустив монету, присвячену українській розвідці

Національний банк України випустив пам'ятну монету до Дня воєнної розвідки, який відзначається 7 вересня. Ця ініціатива символізує вдячність та підтримку воєнних розвідників, які працюють на користь України в умовах складної геополітичної ситуації.
Як виглядає монета
Презентація монети відбулася під керівництвом голови Національного банку України Андрія Пишного та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майора Кирила Буданова.
Андрій Пишний наголосив на важливості вшанування внеску воєнних розвідників та сказав:

Успіхи та досягнення розвідників зазвичай залишаються невідомими для широкої громадськості, але настав час, коли український народ відкриє перед собою імена сучасних Героїв. Ця монета – присвята справжній непереможності та силі духу наших воїнів.

Пам'ятна монета "Воєнна розвідка України" має номінал 5 гривень і виготовлена з нейзильберу. Категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса становить 16,5 грама, а діаметр – 35,0 мм. Автором дизайну є Тетяна Балута, а скульптором – Володимир Дем'яненко.

На аверсі монети розташована емблема Головного управління розвідки Міністерства оборони. На реверсі монети виділено гасло воєнних розвідників латиницею: SAPIENS DOMINABITUR ASTRIS, що означає "Мудрий пануватиме над зірками". У центрі композиції на тлі поверхні земної кулі зобразжено сову, яка пронизує мечем обриси території країни-агресора.
Монету "Воєнна розвідка України" можна придбати з 6 вересня у інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом буде реалізовано 10 000 пам'ятних монет.
Також, монети будуть доступні для придбання в банках-дистриб'юторах, таких як Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк та ПриватБанк.
Джерело: 5692.com.ua