Найбільш небезпечні “Е-шки” у складі продуктів: дієтолог розповіла, як їх розпізнати

При виробництві багатьох продуктів використовуються так звані "єшкі" – домішки, за допомогою яких можна поліпшити смак і вигляд продукту, надати колір, покращити консистенцію, запобігти утворенню плісняви, продовжити термін зберігання тощо. Це різноманітні барвники, консерванти, антиокислювачі, загущувачі, емульгатори, підсилювачі смаку й аромату, які маркуються індексом "Е".
Деякі з цих добавок є безпечними для організму, а інші – дуже шкідливими. Що слід знати про "єшки", які з них є шкідливими і чому, пояснила дієтолог Наталія Кондратюк, пише РБК-Україна.
Безпечні та небезпечні "єшки"
Експерт поділилась списком Е-домішок:

Ті, що у червоному кольорі вважаються небезпечними, жовті – нейтральними, зелені цілком безпечні і часто корисні, – зазначила вона.

Небезпечні харчові барвники
Дієтолог навела список найбільш небезпечних барвників:

Е102, Е104, Е107, Е110 – забезпечують жовтий колір;
Е122, Е124, Е129 – червоний;
Е131, Е132, Е133 – синій.

Вони усі використовуються в кондитерських виробах, желе, напоях і лимонадах, снеках, солодощах. Великі дози можуть викликати алергічні реакції та гіперактивність у дітей, – розповіла Кондратюк.

Вона радить уникати у магазинах солодощів з ненатурально яскравими кольорами, особливо людям, що страждають на алергічні захворювання.
Чим небезпечні ароматизатори і консерванти
Наталія Кондратюк також поділилась списком Е-домішок, які становлять загрозу для здоров'я у разі споживання у великих дозах. Вони використовуються як консерванти, антиоксиданти чи барвники. Сюди відносяться:

Е150 – барвник і ароматизатор, який зустрічається у газованих напоях, солодощах, цукерках;
Е151 – барвник, що забезпечує діамантово-чорний колір і використовується у кондитерських виробах та соусах;
Е171 (двоокис титану) – барвник для білого кольору, який використовується у солодких виробах та "намазках", він особливо небезпечний для людей з легеневими хворобами;
Е220 (сульфіт натрію) – консервант, що додають у вина та сухофрукти, він здатен викликати алергічні реакції та подразнення дихальних шляхів.

За словами дієтолога, це далеко не повний список "єшок", які можуть мати негативний вплив на здоров'я. Вона радить обов'язково уважно читати етикетку перед покупкою продуктів.
Джерело: 5692.com.ua