Найбільш вагомий експонат музею – життя

Від 18 травня 1978 року, музейні працівники цивілізованого світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний День музеїв. Активна діяльність культурних і освітніх осередків є вкрай важливою для розвитку будь-якого міста й музеї Кам’янського є яскравим тому підтвердженням.

Нині у Кам’янському працюють 9 музеїв, що справедливо займають гідне місце в житті міської громади. Це – музей історії міста та 8 громадських музеїв.

Найбільшим музеєм міста, яким є музей історії міста, втілено чимало значних виставкових проєктів, серед яких виставковий проєкт «Battleofmemories: міфи та реалії радянської доби» на основі експонатів фондової збірки музею історії міста Кам’янське та аналітичних напрацювань Українського інституту національної пам’яті. Проєкт було відкрито у Києві, а в 2020 році він буде представлений у трьох регіональних центрах України. 

Плідно працює і колектив найстарішого народного музею історії ПАТ «ДМК», розташованого в історичній частині міста, так званій Верхній колонії, в приміщенні колишньої Народної аудиторії. Разом з традиційними екскурсіями у музеї втілюються нові форми роботи – концерти камерної музики, вечори-зустрічі поколінь тощо.

Варто зазначити, що неабиякою популярністю серед мешканців міста користується і народний  музей історії АТ «ДніпроАзот». Відвідувачі знайомляться з історією підприємства, династіями заводу, видатними особистостями, які працювали на підприємстві. 

Любителів природи рідного краю може зацікавити народний міжшкільний екологічний музей, що працює на базі Дитячого екологічного центру в м. Кам’янському. Це унікальний, єдиний в Дніпропетровській області та Україні екологічний музей. 

Сьогодні музеї дедалі більше набувають форми культурних центрів, знаходять нові методи представлення та вшанування своїх колекцій, історії та спадщини, створюючи традиції, які матимуть новий сенс для майбутніх поколінь і актуальність для все більш різноманітної сучасної аудиторії. Ця трансформація має глибокий вплив на музейну теорію і практику.

Вочевидь сьогоднішні музеї – це унікальне місце, де поєднуються історія, мистецтво, наука, і саме тому це також і чудове місце для корисного родинного відпочинку та пізнавального дозвілля. 

Користуючись нагодою, департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради вітає зі святом і зичить всім музейним працівникам міста успіхів у музейній справі, поповнень музейних зібрань та розширення горизонтів наукових та професійних доробок.