НБУ пропонує підвищити податок на прибуток удвічі: кого торкнеться нововведення

Член комітету з фінансових питань, народний депутат Ярослав Железняк розповів, що в комітеті доопрацювали і затвердили законопроєкт про додаткове оподаткування доходів банків у воєнний час.
Железняк повідомив, що підвищення податку обумовлено небажанням створювати новий, додатковий податок. Рішення про підвищення ставки вдвічі було ухвалено після консультацій із Кабінетом міністрів і Національним банком України.

"За пропозицією НБУ запроваджується подвійна ставка податку на прибуток (замість 18% буде 36%). За оцінкою колег фіскальний ефект буде таким самим, як і в основному: +10 мільярдів гривень на рік" – написав депутат у своєму Telegram.

Також Ярослав Железняк розповів, що таке рішення узгоджувалося і з представниками Міжнародного фонду, однак консультації не закінчені і триватимуть аж до другого читання.
Депутат також зазначив, що "ретроспективних" заходів не буде, і, в разі ухвалення закону Парламентом, він почне працювати у 2024-2025 році.
Потрібно зазначити, що ще в серпні поточного року голова фінансового комітету Данило Гетманцев вносив законопроєкт, який передбачав оподаткування чистого процентного доходу банків за ставкою 5%.
Голова комітету повідомив, що чисті відсоткові доходи банків за перше півріччя 2023 року зросли на 75% до 93,6 мільярдів гривень. Депутат Гетманцев зазначив, що "подібний підхід (windfall tax) уже впроваджено в низці європейських країн.
Джерело: 5692.com.ua