Невідомий факт про виставу «Сватання на Гончарівці» театру Кам’янського

Прем’єра музичної комедії «Сватання на Гончарівці» відбулася на сцені Театру ім. Лесі Українки ще у 2008-му році. Глядацький інтерес до неї не згасає й досі, попри те, що сюжет п'єси Григорія Квітки-Основ'яненка, за мотивами якою вона була поставлена, добре відомий.
Секрет довголіття цієї вистави, звичайно ж, обумовлений літературним талантом Квітки-Основ’яненка, який заслужено вважається засновником художньої прози та жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Він зміг так розказати просту, на перший погляд, історію сватання недолугого й багатого Стецька до красуні Уляни, яка натомість кохає молодого коваля Олексія, з таким тонким гумором і щирою любов’ю, що й через півтора століття, ця п’єса викликає величезний інтерес і захоплення у сучасного глядача. Тому зовсім не дивно, що вистава «Сватання на Гончарівці» зараз входить до репертуару багатьох українських театрів.
Музична вистава, поставлена за цією п’єсою у театрі Кам’янського, по-своєму унікальна. Її постановку здійснила народна артистка України Лідія Кушкова. Ім’я цієї видатної української актриси та режисерки добре відоме у Дніпрі. Лідія Степанівна майже 30 років була провідною актрисою Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка. У 90-х роках була головним режисером та актрисою Дніпропетровського телерадіомовного об'єднання театру-студії «Воля», служила головним режисером Дніпропетровського ТЮГу. У 1998 році Лідія Кушкова повернулася до Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка на посаду режисера-постановника, продовжуючи також виходити на сцену як актриса.
Лідія Степанівна як режисер завжди була прихильницею української класики. У театрі-студії «Воля» у 1998 році вона поставила виставу «Маруся Чурай», яка стала першою в Україні інсценізацією твору Ліни Костенко. Можна зазначити, що згодом Лідія Кушкова ще неодноразово поверталася до творчості Ліни Костенко і, зокрема, поставила моновиставу «Маруся Чурай» за її творами на сцені Кам'янського академічного театру ім. Лесі Українки. Прем’єра цієї вистави відбулася у 2019 році за півтора роки до смерті Лідії Степанівни.
Вистави, поставлені Лідією Кушковою за творами українських класиків – «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського, «Назар Стодоля» Тараса Шевченка, «Лісова пісня» Лесі Українки – багато років ідуть на сцені театру ім. Т. Шевченка.
Що ж до вистави «Сватання на Гончарівці», то мало хто знає, що при її постановці Лідія Степанівна дотримувалась законів і принципів театрального мистецтва, якими керувалися театральні режисери початку минулого століття. Тобто ця музична комедія поставлена так, як би вона була поставлена і сто років тому! І це дійсно цікаво! Бо приходячи на цю виставу, глядачі можуть не тільки насолодитися грою улюблених акторів, запальними українськими танцями та веселим українським гумором, а ще й здійснити умовну подорож у минуле!
Вирушити у таку подорож Театр ім. Лесі Українки запрошує глядачів уже найближчої неділі 22 січня о 16:00.
Подивитись виставу «Сватання на Гончарівці» цього дня можна буде на Основній сцені театру за адресою: пл. 250-річчя міста, 2.
Отримати довідки можна за телефоном: (067) 638-14-09.
Читайте також: Коли пенсіонери отримають обіцяні смартфони: у Мінцифри прокоментували минулорічну ініціативу уряду
Тисяча за кожного: як отримати компенсацію за житло для ВПО
Джерело: 5692.com.ua