Ніколи не залишайте зубну щітку у ванній кімнаті: застереження стоматологів

Де ви зберігаєте свою зубну щітку? Якщо відповідь – у ванній кімнаті, то варто задуматися.
Чищення зубів і постійний догляд за ними – це запорука того, що ваша ротова порожнина і ясна будуть здоровішими, гігієнічнішими, білішими і свіжішими. Але незалежно від того, чи користуєтеся ви найкращою електричною зубною щіткою, чи мануальною, те, де ви її зберігаєте, може вплинути на вашу гігієну зубів.
За словами доктора Паяла Бхалли, головного стоматолога та клінічного директора Quest Dental, "зберігання зубної щітки у ванній кімнаті може призвести до різних гігієнічних проблем". Ось три причини, чому ви ніколи не повинні залишати зубну щітку у ванній кімнаті, і де її краще зберігати.
Чому не варто зберігати зубну щітку у ванній кімнаті
Бактерії
Навіть якщо ви регулярно прибираєте і доглядаєте за ванною кімнатою, на поверхнях завжди будуть бактерії. Ванна кімната – це місце, де ви приймаєте душ, вмиваєтеся, користуєтеся туалетом і чистите зуби, тому бактерії будуть присутні, особливо аерозольні бактерії. Доктор Бхалла каже: "Коли ви спускаєте воду в туалеті, крихітні крапельки води, що містять бактерії та інші мікроорганізми, можуть перетворюватися на аерозоль і осідати на сусідніх поверхнях, в тому числі на вашій зубній щітці". Це не дуже гігієнічно і може призвести до захворювання.
Близькість до туалету
Незалежно від планування вашої ванної кімнати, швидше за все, раковина і унітаз знаходяться в одній кімнаті і в безпосередній близькості один від одного. Якщо ваша зубна щітка розміщена близько до унітазу, "вона з більшою ймовірністю контактуватиме з частинками повітря та бризками води, що потенційно може призвести до забруднення", – стверджує доктор Бхалла. Щоб мінімізувати контакт частинок з ванної кімнати з зубною щіткою, доктор Бхалла радить "промивати зубну щітку перед використанням, зберігати її у вертикальному положенні, використовувати чохол для зубної щітки і закривати кришку унітазу під час змивання".
Вологість
У ванних кімнатах, як правило, досить вологе середовище, особливо якщо у вашій ванній кімнаті немає вікна. Якщо зубна щітка лежить у надмірно вологому приміщенні, це може "сприяти росту бактерій і плісняви", що може призвести до захворювання та поширення інфекцій, якщо ви візьмете щітку до рота. Якщо ви використовуєте тримач для зубної щітки, не забувайте регулярно промивати його, оскільки вода, яка стікає з щітки і збирається на дні стакана, також може спричинити появу плісняви.
Де зберігати зубну щітку
Отже, якщо ви не можете тримати зубну щітку у ванній кімнаті, де ж її зберігати? Доктор Бхалла рекомендує зберігати зубну щітку "в сухому місці за межами ванної кімнати, наприклад, у спальні або шафі. Якщо ви змушені зберігати її у ванній кімнаті, тримайте її якомога далі від унітазу, щоб зменшити ризик забруднення". Доктор Бхалла також радить зберігати щітку у вертикальному положенні, щоб вона належним чином висихала на повітрі, і не торкатися інших щіток, щоб запобігти перехресному забрудненню.
Щоб ваша зубна щітка залишалася чистою та гігієнічною, не забувайте ретельно промивати її до і після використання, використовуйте чохол для зубної щітки і регулярно замінюйте щітку, в ідеалі – кожні три-чотири місяці або швидше, якщо щетина обгризена або стерта.
Джерело: 5692.com.ua