В якому віці люди найщасливіші: масштабне дослідження вчених показало цікаві результати

Питання про те, в якому віці люди найбільш щасливі, широко вивчали впродовж останніх десятиліть, але однозначної відповіді довгий час не було. Пролила світло на нього група вчених з Німеччини та Швейцарії, які зробили комплексний метааналітичний огляд.
Результати дослідження опубліковані в журналі Psychological Bulletin.
Проводячи дослідження, в якому взяли участь понад 460 тис. осіб, фахівці розглядали три ключові аспекти суб’єктивного благополуччя:

задоволеність життям;
позитивні емоційні стани;
негативні емоційні стани.

Отримані дані свідчать про те, що рівень задоволеності життям знижується у людей в період з 9 до 16 років. Далі він починає поступово зростати до досягнення 70-річного віку, а потім знову зменшується – до віку 96 років.
Щодо позитивних емоційних станів, учені виявили, що їхній рівень знижується майже протягом усього життя. Це починається з 9 років і триває аж до віку 94 років.
Негативні емоційні стани демонструють невеликі злети і падіння у віці від 9 до 22 років. Далі вони знижуються до 60 років, а потім знов починають збільшуватись до 87 років.
Отримані результати підтверджують уявлення про те, що люди найбільш щасливі у дитинстві. Задоволеність життям починає знижуватись із початком підліткового періоду, коли спостерігаються зміни фізичного та психологічного стану, бувають частими стреси. У міру старіння задоволеність життям зменшується через погіршення здоров’я і втрату близьких.
На думку дослідників, ці результати здатні допомогти краще адаптувати зусилля щодо забезпечення щастя в різних вікових групах, особливо серед людей похилого віку. При цьому вони вважають, що потрібно провести додаткові дослідження, приділивши увагу ефективності заходів для підвищення благополуччя.
Джерело: 5692.com.ua