Нові квартири не видаватимуть: уряд розглядає альтернативний варіант компенсації за зруйноване житло

Через напад росії на Україну й початок повномасштабної війни велика кількість українців втратили власний дім та вимушені були переселитися до інших регіонів держави, а то й виїхати за кордон. Тим громадянам, чиє житло було зруйновано, державою передбачена компенсація.
У якому вигляді можливе надання компенсації?
Зараз у Верховній раді до розгляду в другому читанні готується законопроєкт №7198, у якому передбачено механізм отримання постраждалими громадянами компенсації.
Про це розповіла заступниця очільника Мінвідновлення Олександра Азархіна. За її словами, раніше держава планувала відбудовувати зруйноване житло та заселяти туди людей, проте наразі від цієї ідеї відмовились.
Зараз розглядається варіант компенсації фактично грошима, а точніше житловими сертифікатами. Тобто українці отримуватимуть сертифікат, сума якого буде відповідати вартості знищеної в період війни нерухомості. А людина вже сама вирішуватиме: хоче вона купити квартиру в новобудові або ж на вторинному ринку, або взагалі збудувати власний дім. Також українці зможуть самостійно обрати населений пункт, у якому вони хочуть жити. Адже, скоріш за все, не всі громадяни вирішать повертатись додому.

Людина матиме можливість вибрати, як вона використає житловий сертифікат – на ринку вторинного житла або первинного житла. Також передбачена можливість, у разі втрати приватного будинку, на цій ділянці отримати компенсацію за будівельні матеріали та роботи з будівництва будинку на місці зруйнованого, – розповіла Олександра Азархіна.

Житловий сертифікат можна буде використати протягом 5-ти років на всій території України, крім тимчасово окупованих або тих, в яких ведуться активні бойові дії.

Якщо коштів житлового сертифіката для купівлі бажаного об'єкта нерухомості недостатньо, людина може додати суму, що бракує, – додала чиновниця.
Джерело: 5692.com.ua