Новорічні традиції й обряди наших предків: як привабити багатство й удачу на цілий рік

Новий рік – надзвичайно давнє та сакральне свято. Щоправда, більшість народів світу відзначали його в іншу дату – у день весняного або зимового рівнодення. А святкування супроводжувалось величезною кількістю традицій та обрядів.
Що робили наші предки, аби закликати в свій дім щастя, здоров'я, багатство та любов, читайте далі.
Новорічний хліб
У багатьох культурах зберігся обряд випікання святкового хлібу. Без нього не могло обійтись жодне новорічне застілля. Саме такий великий домашній хліб вважався головною стравою на столі. Наші предки вірили, що він символізує достаток та сприяє хорошому врожаю наступного року. Кожен член родини мав з'їсти шматок такого хліба й подякувати за ту їжу, яку дала земля в році, що минає.
Монети
Аби закликати в дім багатство та достаток, а удача не полишала мешканців будинку, перед святом по кутах клали монети. Раніше, до монет цю функцію виконувала пшениця. Саме тому нею посипають будинок колядники, коли бажають господарю хорошого врожаю та багатства. Пізніше пшеницю замінили монети. Такі обрадові гроші суворо заборонялося прибирати чи вимітити. А собливо не можна було виносити їх за поріг будинку, адже тоді разом з ними винисеш і удачу всієї родини.
Спалення мітли
Кожного року, перед Новим роком, проводили обряд спалення мітли: стару мітлу, якою прибирали дім, підпалювали на вулиці й, поки вона горить, намагалися позбутися всіх поганих згадок і думок.
Якщо хочете відновити цю традицію, навряд ви в домі або квартирі зараз знайдете мітлу, проте ви можете взяти декілька сухих гілок, зв'язати їх і підмести ними оселю. А потім спаліть їх. Хай цей вогонь стане символом очищення й початку нового щасливого життя.
Світильники
Одні з найперших відомих подарунків на Новий рік – це світильники. Древні римляни презентували їх своїм рідним і друзям, доповнюючи подарунок монетками (були символами багатства), фініками й хлібцями (символізували процвітання й вдалий урожай).
Вважалося, що глиняні світильники принесуть у дім, де будуть стояти, багато позитиву та вдачі, а також своїм сяянням виженуть усю темряву.
Читайте також: Як українських споживачів обманюють продаючи підроблене вершкове масло
Видаляємо плісняву без хімії за допомогою підручного засобу, який точно є на вашій кухні. Фантастичний метод який доступний кожному
Джерело: 5692.com.ua