Обов’язковий військовий облік для жінок-медиків з 1 жовтня: чи можна буде виїжджати за кордон

З 1 жовтня українські жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають з’явитися до ТЦК і стати на військовий облік, пройшовши для цього всі необхідні процедури. Відомо, що вони матимуть такі ж обов'язки, як і у військовозобов'язаних чоловіків. Проте поки що не зрозуміло, чи будуть випускати цю категорію жінок за кордон.
Прояснив ситуацію адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі, пише РБК-Україна.
Військовий облік з 1 жовтня – основні нюанси
За словами юриста, перша редакція змін до закону "Про військовий обов’язок і військову службу" містила норму про обов’язковий військовий облік жінок з 1 жовтня 2023 року. Проте потім її змінили.

Влада так "вигребла" за це, що депутати внесли зміни, відповідно до яких обов’язковому обліку підлягають жінки за медичними та фармацевтичними спеціальностями, – розповів Сімутин.

Жінки, які мають споріднену до військової або медичної сфери спеціалізацію можуть ставати на облік лише добровільно. До споріднених спеціалізацій відносяться: держбезпека, телекомунікації, радіотехніка тощо.
Юрист зазначив, що ухвалений документ має багато розбіжностей, через які його трактують "як заманеться".

Зазначено, що на облік будуть ставити медикинь і фармацевток, які здобули відповідну освіту після прийняття цієї постанови – тобто після 30.12.2022 року. Але система охорони здоров’я на 80% складається з державних чи комунальних установ і там просто в примусовому порядку змушують ставати на облік всіх без винятку, погрожуючи звільненням, – наголошує Сімутин.

Крім того, адвокат зазначив, що кожній жінці, яка стає на військовий облік, мають надати відстрочку за наявності відповідних підстав.
Чи можна буде військовозобов'язаним жінкам їздити за кордон
Сімутин вважає, що зміни до правил перетину кордону вносити не будуть.

Перевірити в усіх наявність освіти – фізично неможливо, бо частина інформації міститься в реєстрах, а інша на папері. А якщо жінки повинні будуть доводити на кордоні відсутність у них медичної чи фармацевтичної спеціальності, то Шмигаля з його Кабміном просто загризуть, – пояснив свою думку юрист.

Роман Сімутин зазначив, що урядовці змушені враховувати суспільну думку в цьому питанні, адже це пов'язано з ризиками для збереження легітимності влади.
Джерело: 5692.com.ua