Оновлений алгоритм отримання прав в Україні: як пройти п’ять етапів

З 2023 року в Україні запроваджено оновлений алгоритм отримання першого водійського посвідчення, який складатиметься з п'яти етапів, з теоретичним та практичним навчанням, а також трьома іспитами.
Основна відмінність оновленого алгоритму полягає в тому, що майбутні водії не зможуть взяти участь у практичній частині, поки не засвоять теоретичну частину та не складуть відповідні іспити.
У цій статті ви знайдете більше інформації про те, що потрібно для того, щоб вперше отримати водійське посвідчення.
Теоретичний іспит у сервісному центрі МВС
П'ять кроків для отримання водійських прав можна розділити на три етапи. По-перше, ви повинні вибрати затверджений навчальний заклад (автошколу), де ви будете проходити теоретичний курс.
Перелік доступний на сайті Центрального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ та зв'язку.
Під час навчання ви будете використовувати спеціальні онлайн-тренажери для підготовки до теоретичних іспитів у Сервісному центрі МВС.
Після успішного завершення курсу студент отримає сертифікат про його закінчення у вигляді електронного файлу. Він дійсний протягом одного року. Не потрібно подавати неофіційну заяву в автошколу.
Ви можете скласти теоретичний іспит у будь-якому зручному для вас сервісному центрі МВС. Для цього вам знадобиться паспорт, копія ІПН та медична довідка. Вартість іспиту складає – 13 грн.
Теоретичний тест – це комп'ютерний тест, що складається з 20 запитань. Запитання випадковим чином вибираються з бази даних типових іспитових питань. На відповідь дається 20 хвилин, допускається дві помилки.
Питання розподілені наступним чином

правила дорожнього руху – 10 запитань;
базові знання з безпеки дорожнього руху – 4 питання;
будова та експлуатація транспортного засобу – 4 питання;
перша медична допомога – 2 питання.

Якщо ви не пройшли тест, ви можете перездати його через п'ять днів після останньої спроби, тобто кожні шість днів. Кількість разів, коли ви можете складати теоретичний тест, не обмежена, і ви можете складати його стільки разів, скільки забажаєте.
Результати цих тестів дійсні протягом одного року з моменту успішного проходження.
ГСЦ МВС підкреслює, що "тільки ті, хто знає правила дорожнього руху, можуть складати практичні іспити, що забезпечує безпеку дорожнього руху".
Практичні заняття
Для практичного навчання ви також повинні вибрати акредитовану автошколу. Цікаво, що це не обов'язково має бути та сама школа, де ви вивчали теоретичну частину.
Після того, як ви набудете навичок водіння, ви складете іспит в автошколі. Якщо проблем не виникне, сертифікат буде видано в електронному файлі. Він дійсний протягом двох років.
Потім ви пройдете практичний тест у сервісному центрі МВС. Тут вам також знадобиться паспорт, копія ідентифікаційного коду та медична довідка. Вартість тесту складає – 13 грн.
Практичні іспити складніші за теоретичні. Сервісні центри МВС мають спеціальні чек-листи для оцінки навичок водія.
Як правило, тест складається з двох частин: по-перше, водіння на тестовому треку. Тут необхідно продемонструвати щонайменше п'ять елементів, зокрема

задній хід (заїзд в гараж).
паралельна парковка.
малюємо змію або вісімку.
поворот у замкненому просторі.
зсуви та звиси (естакада).

На час дії воєнного стану керування на автодромі водії не проходять, окрім тих, хто подається на категорії А, А1, В1.

Друга частина – їзда реальними дорогами за заздалегідь визначеним маршрутом. Маршрут включає різні типи перехресть і перевіряє ваші навички, дотримання швидкісного режиму та дистанції в різних ситуаціях. 
Водії можуть спробувати пройти тест лише три рази. Якщо вони не склали іспит, вони можуть перескласти його після проходження курсу в автошколі.
Якщо ви склали іспит, то отримаєте свої перші водійські права. Віни дійсні протягом двох років. Також доведеться заплатити близько 254 грн. за бланкову продукцію.
Також повідомляємо, що з грудня 2021 року ваші водійські права будуть оцінюватися за практичний іспит на транспортних засобах AT. Це код "78" у колонці 12 ліцензії. З цією позначкою ви можете керувати лише автомобілями з автоматичною коробкою передач, в іншому випадку ви можете керувати будь-якою коробкою передач.
Перше водійське посвідчення
Видається терміном на два роки з обмеженням швидкості до 70 км/год.
Ви можете обміняти його на постійне посвідчення водія без складання іспиту за умови, що протягом останніх двох років ви не вчинили більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху. Якщо порушник вчинив три або більше правопорушень, обмін здійснюється після складання теоретичного та практичного іспиту в сервісному центрі МВС.
Міністерство внутрішніх справ впроваджує сучасні технології
Міністерство внутрішніх справ розробило план впровадження сучасних технологій у процес видачі водійських посвідчень в автошколах України. Школи та автомобілі будуть обладнані камерами, які визначатимуть, хто і коли складає тест.
Спеціальні алгоритми будуть використовуватися для ідентифікації осіб з відеозаписів камер, встановлених на робочих місцях в аудиторіях. Цей відеозапис також відображатиметься на робочому місці екзаменатора.
Камери також будуть встановлені в шкільних автомобілях для запису практичних іспитів. Вони будуть встановлені по всьому авто.
Для шкіл, які не мають транспорту для проведення іспитів, будуть надані транспортні засоби для кожної категорії іспитів, а результати будуть негайно внесені до єдиного реєстру.
Водійські права у додатку "Дія"
Наразі додаток "Дія" пілотує заміну водійського посвідчення. Якщо ви втратили ліцензію, змінили свої особисті дані або якщо термін дії вашої ліцензії закінчується через два роки, ви можете подати заявку на отримання нової ліцензії, заповнивши відповідну форму. Самі документи можна отримати в найближчому сервісному центрі МВС.
До речі, після змін у законодавстві, з 14 грудня 2022 року громадяни України зможуть відмовитися від використання пластику і мати лише цифрове посвідчення водія з додатку "Дія".
Раніше перереєстрацію водійського посвідчення потрібно було робити особисто в сервісних центрах МВС. Також були потрібні пластикові документи.
Також за допомогою "Дія" ви можете передати технічний паспорт другому водієві. Детальніше про те, як це зробити, ви можете прочитати в цій статті.
Заміну або поновлення водійського посвідчення також можна замовити через Електронний кабінет водія. Раніше ця функція була призупинена з міркувань безпеки після російського вторгнення в Україну.
Це означає, що теоретичні іспити в автошколах скасовані, а практичні іспити водії можуть складати лише в сервісних центрах МВС.
Такий підхід захищає майбутніх водіїв та інших учасників дорожнього руху. Впровадження нових технологій у процес тестування має на меті мінімізувати ризик корупції.
Джерело: 5692.com.ua