Подорож із багажем – що можна та не можна везти потягом

Подорож залізницею – один із найдешевших способів пересування по країні. На потязі можна не тільки переміщатися між великими містами, а й відвідати найкрасивіші рекреаційні місця. Такий спосіб пересування має ще одну перевагу – можливість взяти в поїздку досить об’ємний багаж, кількість якого обмежена чинними правилами перевезень. Сумки можна взяти в пасажирський вагон як ручну поклажу або помістити в спеціальне багажне купе.
Як перевозити ручний багаж
Згідно з чинними українськими нормами, кожен пасажир має право на перевезення до 36 кг ручної поклажі в вагонах типу плацкарт і купе. Якщо ж ви подорожуєте у вагоні підвищеної комфортності, то зможете взяти з собою до 50 кг ручного багажу. При цьому діє формула: висота + ширина + довжина ≤ 180 см.
Якщо вага ваших сумок значно вище 50 кг – краще не ризикувати та придбати ще один проїзний документ. Діти до 5 років, які мають право проїзду без окремого місця, не мають можливості перевезення з собою вантажів.
На відміну від літака, при посадці до потягу немає потреби попередньо реєструвати або в будь-який спосіб перевіряти ручну поклажу. Однак, якщо візуально розмір або вага ваших речей здасться провіднику більше за допустимі норми, він може попросити оплатити на касі вокзалу вартість перевезення.
Де заведено розміщувати ручну поклажу
У вагонах поїздів існують спеціально призначені місця для перевезення багажу – це може бути простір під нижньою полицею, ніші під стелею, спеціальні полички для багажу над сидінням.
До переліку дозволених предметів належать не тільки сумки, але також крісла, коляски, інструменти, велосипеди та мотоцикли, спортивний інвентар, електронна апаратура.
Що заборонено до перевезення у вагонах потяга
Деякі речі можуть не допустити до перевезення залізницею. До них належать:
пожежо- та вибухонебезпечні речовини; речі незадовільного санітарного стану, які є джерелом інфекції або неприємного запаху; тварини, за винятком собак і дрібних тварин, які поміщені у спеціально призначені для транспортування пристосування; зброя; дорогоцінні метали й вироби з них, цінні папери, грошові кошти та коштовності.
Кожен із предметів, що перевозяться, повинен бути пристосований для перенесення при завантаженні або вивантаженні, а паковання повинне гарантувати багажу інших пасажирів.
Перевезення речей у спеціальному вагоні
Якщо ви перевозите великі речі, має сенс скористатися спеціальним вагоном, призначеним для перевезення багажу. Тут діють особливі правила:
речі потрібно пакувати в закриті валізи, коробки, ящики. Кошики, мішки та тюки слід перев’язати залізною стрічкою або мотузкою; вага кожного окремого вантажного місця повинна складати не більше ніж 75 кг, при цьому кожен пасажир, який купив місце, може розмістити не більше ніж 3 предмети; загальна допустима маса багажу кожного пасажира складає до 200 кг. Речі, які мають більшу вагу, можуть прийматися у разі наявності вільного місця в багажному вагоні.
Приймання вантажів до багажного відділення здійснюється не раніше ніж за 24 години до відправлення потягу. В іншому випадку доведеться додатково сплатити послугу зберігання багажу. Як підтвердження приймання вашого вантажу видається ярлик, а відривний талон кріпиться до ваших речей.
Важливо враховувати, що не всі станції призначені для видачі багажу. У деяких випадках доведеться пройти до найближчої зупинки, де таке можливо.
Джерело: 5692.com.ua