Розкрито секрет неповторного муркотіння котів: однак що воно означає, поки залишається загадкою

Вчені протягом довгих років не могли достеменно з'ясувати, як кішкам вдається видавати своє фірмове мурчання. Нарешті вони зрозуміли, як утворюється цей неповторний звук. Водночас причина, з якої пухнастики муркотять, все ще залишається непоясненою.
Цікаві результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.
Команда дослідників під керівництвом вченого Крістіана Гербста з Віденського університету в Австрії вважає, що отримані ними результати кидають виклик широко поширеній думці про те, що муркотіння виникає за рахунок активного скорочення м’язів. Фахівці вияснили, що муркотіння є пасивною аеродинамічною поведінкою, що триває автоматично після отримання початкового сигналу мозку.
Низькі та хриплі звуки у людей з'являються завдяки вібраціям голосових зв'язок на дуже низькій частоті. Голосові зв’язки котів набагато коротші за наші, і ними вони зазвичай створюють високочастотні звуки, такі як нявкання. А ось муркотіння відбувається за рахунок особливих "подушечок", які сформовані зі сполучної тканини і працюють подібним чином.

Ці "муркотливі подушечки" сполучної тканини, вбудовані в голосові складки, здається, збільшують щільність, змушуючи їх вібрувати повільніше, створюючи гул, який приносить радість господарям котів, – пояснюють вчені.

Відкриття показує, що скорочення м’язів не є необхідним для муркотіння. Основним рушієм можуть бути структури сполучної тканини, хоча це потребує остаточного підтвердження за допомогою вимірювання процесу у живих тварин, що зробити доволі складно.

Хоча наші дані не повністю спростовують гіпотезу про активне скорочення м’язів для муркотіння, вони показують, що котяча гортань може легко виробляти звуки в режимі муркотіння з основними частотами від 25 до 30 Гц без нейронної інформації або м’язового скорочення, – кажуть фахівці.

Водночас причина, чому коти починають мурчати, залишається загадкою навіть для вчених. Припускають, що таким чином кішка виражає задоволення та заохочує до подальшої взаємодії з людьми. Крім того, деякі дослідження показують, що муркотіння може бути механізмом зцілення.
Джерело: 5692.com.ua