“Оцінка втрати функціональності” замість інвалідності: у МОЗ презентували новий законопроєкт

Міністерство охорони здоров’я України презентувало законопроєкт, спрямований на зміну методології встановлення інвалідності в країні. Замість традиційної процедури у відомстві планують ввести оцінку втрати функціональності особи. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, передає "Укрінформ".
Що відомо про законопроєкт
З 2025 року в Україні можуть запровадити нові підходи до проведення експертизи та визначення інвалідності. Основна мета реформи полягає в забезпеченні повноцінної реабілітації та відновлення функціональності осіб, які втратили її через травму або хворобу. Замість застосування традиційних підходів до визначення інвалідності, новий метод буде базуватися на оцінці втрати функціональності.
Важливою частиною реформи є створення мультидисциплінарних команд та використання електронних інструментів, зокрема електронного МСЕК для проведення експертизи та реабілітації постраждалих. 
Однією з ключових змін є перехід від використання терміну "інвалідність" до "оцінки втрати функціональності". Міністр Ляшко підкреслив необхідність відмови від радянської моделі визначення, яка була орієнтована на надання пільг та компенсацій, а не на відновлення функціональності і повернення особи в соціум та економіку.
Варто зазначити, що Україна стикається з постійним збільшенням кількості особ з інвалідність через війну як серед військових, так і серед цивільного населення. А тому реформа спрямована на забезпечення повноцінного життя та реабілітації для всіх постраждалих.
Джерело: 5692.com.ua