Що має бути в ланч-боксі школяра: готуємо для дітей смачні та корисні перекуси

Розпочався новий навчальний рік в Україні. У залежності від безпекової ситуації в конкретному регіоні, навчання відбуватиметься в онлайн та офлайн-режимі.
Якщо діти відвідуватимуть школу, батькам слід подбати, щоб протягом учбового дня вони добре харчувались. Тому кожного дня потрібно готувати ланч-бокси із смачним, поживним та корисним вмістом. Що покласти у ланч-бокс школяра, розповів Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров'я МОЗ України.
Як скласти ланч-бокс для школяра – рекомендації
Підготовка
Фахівець радить залучати дітей до складання ланч-бокса. Адже вони з більшою ймовірністю з’їдять продукти, які обирали та складали самостійно.
Основний вміст
Вміст ланч-боксу має бути різноманітним. За основу шкільних перекусів слід брати продукти, які надовго забезпечують відчуття ситості. Це продукти, що містять велику кількість білка:

хліб;
твердий сир;
яйця;
м'ясо;
зернові батончики;
горіхи тощо.

Канапки та сендвічі
За словами експерта, канапки та сендвічі варто готувати з цільнозернового хліба. Якщо дитина не звикла до нього, варто привчати її до цього продукту поступово. Наприклад, можна спочатку приготувати бутерброд з однієї скибочки звичного для дитини хліба та однієї скибочки цільнозернового хліба.
Начинка для канапки має містити жир в помірній кількості. Наприклад, це може бути:

нежирне м’ясо (курка, індичка);
риба (тунець, лосось);
твердий сир з низьким вмістом жиру.

Не слід використовувати майонез, крем-сир та інші "намазки".
Овочі, фрукти
Рекомендується завжди додавати до вмісту ланч-боксу зелений салат та овочі:

помідори черрі;
шматочки моркви;
огірки;
перець тощо.

Також варто додавати шматочки фруктів або ягоди, які дитина зможе легко з’їсти за один раз:

банан;
порізане яблуко чи груша;
лохина;
шматочки мандарину чи апельсину;
скибочки дині.

Щоб порізані фрукти не змінювали колір, можна злегка полити їх лимонним соком. Взимку можна класти дитині консервовані фрукти, сухофрукти (родзинки, курага).
Йогурт
Краще обирати білий йогурт, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди. Принаймні це має бути продукт з низьким вмістом цукру та жирів.
Харчова безпека
При складанні ланч-боксу слід пам'ятати про харчову безпеку, обираючи продукти, які не зіпсуються протягом шкільного дня.
Джерело: 5692.com.ua