Українців, що виїхали за кордон, можуть екстрадувати та покарати: розробляється механізм

В Україні працюють над розробленням механізму, завдяки якому у влади буде можливість робити запит на екстрадицію чоловіків призовного віку. Це стосується українців, які незаконно покинули країну з підробленими документами. Також наказуватимуть тих, хто їм у цьому допомагав.
Про це в ефірі національного телемарафону розповів Давид Арахамія, лідер фракції "Слуга народу", пише видання PRO ГРОШІ.
За словами народного депутата, після того, як впровадять відповідний механізм, військовозобов'язані чоловіки, що скористались фальшивими документами для виїзду за кордон, нестимуть кримінальну відповідальність. А ті представники ТЦК та інші особи, які причасні до підробки дозволу на виїзд і отримали хабар, також будуть покарані.

Буде багато роботи у правоохоронних органів, які мають все це правильно оформити, легалізувати всі докази та на їхній підставі звинувачувати, – сказав Арахамія.

Депутат наголосив, що громадяни, які брали у цьому участь, відповідатимуть перед судом за дачу або отримання хабаря, незаконний перетин кордону та ухилення від військового призову.
Також він зазначив, що певні складнощі можуть виникнути із притягненням до відповідальності чоловіків, які фактично перебувають на території іншої держави. Зараз у наших правоохоронців немає можливості "дотягнутися" до них. Проте міжнародно-правова допомога посилюється.

У будь-якій країні світу, окрім, можливо, росії, наші правоохоронні органи можуть прийти і зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони несли відповідну відповідальність, – резюмував Арахамія.
Джерело: 5692.com.ua