Що робити зі старими доларами в Україні: які купюри приймають банки та як їх перевіряють

Багато українців стикаються з тим, що в обмінниках відмовляють приймати застарілі доларові купюри. Касири сумніваються у таких грошах і не хочуть ризикувати, оскільки вони мають недостатній захист від підробки. Тому обміняти їх буває досить клопітно та складно. Про те, які долари не приймають та не обмінюють в Україні, розповіли "Вікна".
Які долари не можна обміняти в банках і обмінниках
Комерційні та державні банки зобов'язані приймати долари старого зразка, тобто випущені у 1996 році. Про це неодноразово наголошували в Нацбанку. Ці купюри, а також ті, що зазнали незначних пошкоджень, мають обмінювати на нові, однак при цьому потрібно буде сплатити комісійний збір.
Процедура обміну таких банкнот може відрізнятись у різних банках. Зазвичай касир спочатку відправляє долари на експертизу для перевірки справжності. Після цього здійснюється обмін. Але іноді касири відмовляють в обміні, керуючись внутрішніми правилами банку, хоча насправді не мають на це права.
Перевірка банкнот займає досить багато часу. Це пов'язано з тим, що їх відправляють за кордон у банк-кореспондент. Саме там здійснюється експертиза та заміна купюр на нові, якщо справжність буде підтверджена. Комісія при цьому може складати до 50% суми.
Як старі долари приймають в банках
Старі долари 1996 року випуску позбавлені ефективних технологій захисту, адже в той час їх просто ще не було. Тому навіть справжні, але старі купюри приймають неохоче.
Банки України мають приймати та замінювати зношені, розірвані, склеєні та обпалені банкноти. Навіть якщо купюра змінила колір або на ній відсутні ознаки платіжності, її зобов'язані прийняти із попередньою перевіркою. За них мають віддати суму в гривнях, нові купюри або долари меншого номіналу в разі їх застарілості.
З метою протидії відмиванню коштів з 2021 року в Україні також здійснюють перевірку історії банкнот. Фахівці з'ясовують, чи не були ці гроші використані при торгівлі наркотиками, зброєю тощо.
Якщо на купюрах є проколи, плями дивного характеру, надірваності, то вони є підозрілими. Тому такі гроші надсилають на перевірку за кордон першочергово.
Джерело: 5692.com.ua