Штраф за дрифт: що вважатиметься порушенням і який розмір стягнення

Народні депутати пропонують визнати адміністративним правопорушенням таку манеру водіння авто, як дрифт, ввести за нього відповідальність у вигляді штрафу та позбавлення прав.
Відповідний законопроєкт № 9642 від 22.08.2023 р. вже зареєстрований у Верховній Раді.
Законопроєктом передбачається штрафувати водіїв-порушників на 8500 грн за перший зафіксований випадок. Якщо буде зафіксоване повторне керування у дрифті протягом року, це каратиметься штрафом у розмірі 17000 грн. Крім того, у такому разі водія позбавлятимуть права керування транспортними засобами на строк 6-12 місяців.
Ініціатори закону зазначають, що керування транспортними засобами у так званому дрифті (наприклад, для загальної демонстрації нібито можливостей техніки) нерідко здійснюються на територіях житлових масивів та парковках торгових центрів. Це не тільки порушує спокій громадян, а й створює загрозу пішоходам, іншим водіям.

Законопроект спрямований на посилення захисту учасників дорожнього руху від небезпечних дій водіїв, що здійснюють дрифтування, та посилення захисту людей від впливу шуму, що виникає при дрифтуванні, – йдеться у пояснювальній записці.

Дрифт – "керований занос", при якому автотранспорт долає повороти з навмисним зривом провідної осі і проходом у керованому заносі на швидкості, що є максимально можливою для утримання на трасі кута.
Джерело: 5692.com.ua