Штрафні бали для водіїв: в Україні знову обговорюють нову систему покарання за порушення ПДР

В МВС Україні знову планують запровадити систему штрафних балів для водіїв. Про це розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

За словами представника поліції, необхідно на законодавчому рівні запровадити окрему відповідальність для тих водіїв, які систематично порушують правила дорожнього руху. Білошицький сподівається, що незабаром питання про штрафні бали знову почнуть розглядати, але коли це можу статися, він не уточнив.

Кілька років тому, в 2015-2020 роках в Україні вже діяла система балів для водіїв. Відповідно до неї, кожному водію щороку налічували 150 балів. Якщо водій порушував ПДР, що фіксувалося в автоматичному режимі, з нього списували 50 балів. У разі вичерпання ліміту водій мав сплачувати штрафи за скоєні порушення. Проте до кінця система штрафних балів так і не була реалізована, оскільки камери автофіксації з'явилися лише влітку 2020 року.

На початку 2022 року було зареєстровано законопроєкт №6502 про запровадження системи штрафних балів для водіїв. Верховна Рада не розглянула документ навіть у першому читанні, чому завадило повномасштабне вторгнення російських окупантів. Проєкт закону досі знаходиться на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Згідно з нормами законопроєкту №6502, водія можуть позбавляти водійського посвідчення без суду, якщо він збере понад 12 штрафних балів протягом року. А у разі, якщо права видані вперше менш ніж один рік тому, тоді вони підлягають вилученню при отриманні 8 штрафних балів протягом року.

Штрафні бали за порушення планують нараховувати таким чином:

  • за непристебнутий ремінь безпеки та за перевезення дітей без автокрісла – 1 штрафний бал;
  • за керування несправним авто, перевезення дітей без автокрісла (повторно), перевищення встановленої швидкості більш ніж на 20 км/год (крім зафіксованих в автоматичному режимі), проїзд на червоний сигнал світлофора – 2 бали;
  • за порушення правил руху та зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, керування несправним ТЗ, який використовується для перевезення пасажирів, – 3 бали.

Очікується, що такі заходи допоможуть знизити кількість випадків систематичного порушення ПДР.

Джерело: 5692.com.ua