Світла немає, а платити доводиться так само: чому рахунки за електроенергію не стають меншими навіть з відключеннями

Через обстріли росією енергетичної інфраструктури України, громадяни нашої держави намагаються пристосовуватися до нових реалій життя. Проте, незважаючи на планові й аварійні відключення електроенергії, українці помітили, що суми в рахунках за комунальні послуги не змінились.
У прес-службі компанії "YASNO" пояснили, чому так відбувається.
Чому рахунки такі ж самі, як і до відключень
Як зазначають спеціалісти, на суми в платіжках впливають 2 фактори:

регулярність передачі показників з лічильників;
більш активне споживання електроенергії після ввімкнення світла.

Передача показників
Якщо ви до цього завжди вчасно передавали показники власних лічильників і робили це регулярно, оператор енергокомпанії має можливість вирахувати різницю між попередніми даними й тими, які ви надали зараз. Ця сума і є фактичним обсягом споживання конкретної комунальної послуги.
У випадку, якщо ви цього не робили, в енергокомпанії обсяг спожитої електроенергії визначають за середньодобовим споживанням. А він зазвичай вищий, ніж реальні показники. У такому випадку, сума, нарахована за послугу, теж буде вищою. Незважаючи на те, що об'єм вашого споживання міг значно знизитись через відключення.
Активне використання приладів після відновлення постачання
Таке явище енергетики іменують "відкладеним споживанням".
Тобто, коли постачання електроенергії відновлюється, люди починають активно робити усі потрібні їм справи. А тому одночасно вмикаються декілька потужних приладів. У цей момент різко відбувається стрибок споживання. До речі, таке навантаження, може, навіть стати причиною аварії і знову привести до відключення. Тобто після ввімкнення електроенергії, люди нібито компенсують ту кількість, яку вони зекономили під час відключень. А тому може вийти так, що загальний обсяг споживання буде таким же, як і до відключень.
Які побутові прилади потребують багато потужності
Серед приладів, які енергетики не радять вмикати одночасно:

електрочайник;
електроплитка;
кавоварка;
мікрохвильовка;
пилосос;
посудомийна машина;
електрична духовка;
праска;
пральна машина;
бойлер;
електрообігрівач;
телевізор;
комп'ютер.
Джерело: 5692.com.ua