У боржників вилучають квартири та машини навіть під час війни: за які борги позбавляють майна через суд

Навіть зараз, коли триває війна, українські суди не перестають ухвалювати рішення про стягнення боргів. При цьому виконавча служба продовжує вдаватись до таких заходів, як вилучення квартир за борги, а також відчуження автівок та іншого майна боржників.
Про це повідомив заступник міністра юстиції України з виконавчої служби Андрій Гайченко.
На даний час в Україні налічується близько 2,5 млн боржників, за якими відкрито виконавчі провадження. Ця кількість майже не відрізняється від довоєнних даних. За одними справи закриваються у зв'язку з виконанням рішення суду, за іншими – відкриваються. Тому, за словами Гайченка, це число залишається відносно стабільним.
Лише з певної категорії громадян заборонено стягувати борги до кінця війни. Зокрема, це стосується військовослужбовців. Також є деякі послаблення щодо боргових вимог з комунальних послуг. Але загалом війна не є стримуючим фактором для стягнення коштів із боржників.

Якщо це звичайні борги, або якщо людина накопичила стільки несплачених адмінштрафів, що для цього потрібно забрати машину чи квартиру, так, ми це можемо зробити, і ми це робимо, – зазначив заступник міністра юстиції.

З урахуванням складного воєнного часу боржникам лише залишають можливість використовувати щомісяця кошти у розмірі 13400 гривень з одного із заарештованих рахунків.
Крім того, невдовзі можливе погашення боргів за рахунок депозитів громадян. Це відбуватиметься, якщо буде ухвалений законопроєкт про цифровізацію виконавчого провадження.
Тоді банки будуть заарештувати депозитні рахунки клієнтів на вимогу судового виконавця. Кошти з заарештованих рахунків направлятимуться на погашення боргу.
Джерело: 5692.com.ua