У ЄС анонсували план передачі Україні заморожених активів рф

У Європейській комісії пообіцяли найближчим часом надати план щодо передачі заморожених активів рф Україні. Як зазначила Урсула фон дер Ляєн на Конференції з питань відновлення України в Лондоні, зробити це мають до "літніх канікул".
Що відомо
Учора, 20 червня, Єврокомісія висунула пропозицію щодо створення спеціального інструмента, який допоможе забезпечити підтримку відновлення, відбудови та модернізації України. Усього протягом наступних 4-х років Україна має отримати 50 мільярдів євро.

Інструмент фінансуватиметься трьома способами: грантами з бюджету Євросоюзу; позиками, залученими на ринках капіталу, і зрештою, надходженнями від заморожених російських активів. Ми зробимо пропозицію щодо цих активів до літніх канікул, – сказала президентка Єврокомісії.

Варто зазначити, що у травні стало відомо про переговори між країнами-членами Євросоюзу та Єврокомісією щодо передання Україні коштів із заморожених активів рф. На депозитарію Euroclear зараз знаходяться близько 200 мільярдів євро, які належать росії. Із них 180 мільярдів – це активи російського Центрального банку.
Прибуток, який приносять ці кошти від реінвестування, Євросоюз і планує направити Україні.
Джерело: 5692.com.ua