Уклоністам загрожує кримінальна відповідальність: адвокат пояснила, як каратимуть за використання фіктивних довідок

Повномасштабна агресія триває понад півтора року, лави української армії постійно потребують поповнення. Більшість українців, які отримують повістки з військкомату, сумлінно виконують свої громадянські обов'язки, але є ті, хто намагається ухилитися від призову. Київський адвокат Марина Бекало розповіла, яке покарання загрожує ухильникам.
Покарання для ухильників
Для ухилення від служби зазвичай використовують підроблені документи, найчастіше – фіктивні довідки з ВВК. Адвокат нагадала, що за використання таких довідок передбачена кримінальна відповідальність відповідно до частини 4 статті 358 КК України.

"Особа, яка отримала підроблений висновок від ЛКК, за яким було встановлено непридатність до служби з виключенням з військового обліку, або тимчасову непридатність та отримала у зв'язку з цим відстрочку від призову під час мобілізації, у разі виявлення може бути притягнута до кримінальної відповідальності згідно з частиною 4 статті 358 КК", – пояснила Марина Бекало.

Адвокат зазначила, що під час перевірок військово-лікарських комісій було виявлено факти видачі підроблених довідок про непридатність. Після виявлення тих, хто отримував фіктивні довідки, проти них буде порушено кримінальні справи.
Марина Бекало також пояснила значення слів "скористалися підробленими довідками". Це означає, що на основі підробленого документа було отримано відстрочку або дозвіл на виїзд за кордон.
Адвокатка наголосила, що на першому етапі розслідування мають бути виявлені факти та особи, які видали фіктивні довідки, і тільки після цього будуть відкриті кримінальні справи проти тих, хто такими довідками скористався.
Джерело: 5692.com.ua