Українцям на АЗС продають “шмурдяк”: експерт пояснив, чому збільшилась кількість неякісного пального

Сергій Куюн, експерт паливного ринку та директор ТОВ "Консалтингова група А-95", весною 2022-го року розповів, що на вітчизняних АЗС доволі часто можна зустріти "шмурдяк" – неякісне пальне.
На сьогодні, за його словами, на заправках досі можна зустріти подібне явище, проте учасники ринку особливих нарікань не мають.

Якби була б біда-біда, що ось там хтось зупинився, хтось ще щось, – ні. Воно десь існує, але, можливо, підтягли якось якість, більше налагодили постачання, – стверджує експерт.

Як зазначає Сергій Каюн, у 2022 році виробники пального мали значний дефіцит октанопідвищуючих компонентів, що, в свою чергу, не дозволяло виготовиьт бензин потрібної якості. Це стало причиною величезної кількості скарг клієнтів. Тому зараз виробники підвищують якість, аби не втратити покупців.

Воно, можливо, не Євро – 5, але у нас багато машин і не потребують Євро-5, особливо зі старих машин. Тому не можу сказати, що у нас якась катастрофа із цим, – говорить директор "Консалтингової групи А-95".

На цю проблему також звернув увагу директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. На його думку, причиною зростання кількості "шмурдяка" на АЗС є дозвіл на роботу для нелегальних міні-нафтопереробних заводів (НПЗ).
Варто зазначити, що паливна криза в Україні стала причиною збільшення контрафакту. Українці на АЗС могли купити у прямому сенсі просто "горючу суміш", яка, за словами начальника Головного управління Держспоживслужби у Києві Олега Рубана, могла за 2-3 місяці вивести з ладу будь-яке авто.
Джерело: 5692.com.ua