В Україні в 2024 році можуть ввести новий податок: законодавці переймають досвід країн ЄС

В Україні може з'явитись новий вид податку – на надмірно високі прибутки в банках. Нововведення можуть реалізувати за одним із двох попередньо розроблених експертами сценаріїв. Податок планують ввести уже з 2024 року.
Про це розповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев виданню Forbes.
Як зазначив Гетманцев, такий податок є нормальною практикою в країнах ЄС. Пропонується взяти до уваги досвід Угорщини, Чехії, Литви, Італії, Іспанії та інших держав і створити свій варіант оподаткування за одним з двох варіантів:

стягнення податку з усіх чистих процентних доходів банків за відносно невеликою або середньою ставкою (для прикладу, в Іспанії вона становить 4,8%);
стягнення податку на різницю між чистими відсотковими доходами у звітному році та середнім значенням за останні 3-4 роки (у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці).

Гетьманцев пропонує ввести податок вже з січня 2024 року і запровадити його поки на 2 роки. Але на даний момент жоден з варіантів не є остаточним.
Чому цей податок необхідний і що він дасть Україні
Про необхідність нового податку заговорили після отримання фінансових результатів за перше півріччя. Згідно з ними, у січні-червні банки отримали 67,7 млрд грн чистого прибутку. Лише ПриватБанк за цей період отримав майже 30 млрд грн чистого прибутку.
Такі колосальні суми зумовлені насамперед великими відсотковими платежами від НБУ та Мінфіну за депозитними сертифікатами та ОВДП.
У разі запровадження податку на надприбуток бюджет вдасться поповнювати в середньому на 10 млрд грн на рік. Ці кошти можна направити на фінансування оборонної сфери.
Гетманцев вважає, що керівництво банків, ймовірно, буде проти такого нововведення.
При цьому варто додати ще один нюанс: новий податок вплине насамперед на приватні банки, адже державні сплачують частину чистого прибутку до бюджету у вигляді дивідендів.
Джерело: 5692.com.ua