За борги з комуналки блокують банківські рахунки та урізають пенсії: що потрібно знати українцям

Через заборгованість за житлово-комунальні послуги українцям блокують банківські рахунки, причому це може загрожувати будь-якому боржнику. Наразі у реєстрі налічується понад 627 тисяч таких осіб, пише OBOZREVATEL.
Під час воєнного стану заборонено припинення надання комунальних послуг громадянам через борги. Проте це не означає, що дозволено не платити за комуналку. Заборгованість не буде списуватись, тому її все одно доведеться покрити всім громадянам.
Крім того, щодо боржників можуть застосовуватись інші методи впливу, крім відключення комунальних послуг. Примусово стягувати комуналку не будуть лише з переселенців та у населених пунктах, де ведуться воєнні дії.
Постачальники комунальних послуг можуть подавати на боржників до суду. При цьому суд проводиться за спрощеною процедурою, і у більшості випадків ухвалене рішення – на стороні позивачів.
Наведемо конкретний випадок. Згідно з матеріалами справи №643/5130/23 у червні поточного року "Харківські теплові мережі" подали позов проти власників квартири, які не платять за опалення. Через два місяці суд зобов'язав боржників заплатити понад 89 тис. гривень – борг, який утворився за період з 2016 року до лютого 2022-го.
Для компенсації суми боргу з комуналки вживаються такі заходи:

арешт майна боржника виконавцем судового рішення;
арешт всіх банківських рахунків;
заборона на оформлення кредитів у разі потрапляння інформації про борги до Бюро кредитних історій.

Це також стосується пенсіонерів, у яких через заборгованість можуть забрати до 50% пенсійних виплат. Згідно з рішенням Конституційного суду, урізати пенсію можна таким чином, щоб її розмір був меншим за прожитковий мінімум (він становить 2093 грн).
Джерело: 5692.com.ua