Відмова Нацбанку від фіксованого курсу валют: експерт пояснив, що це означає для пересічних українців

Як напередодні оголосив Національний банк України, з 3 жовтня скасовується фіксований курс та розпочинається перехід на режим керованої гнучкості обмінного курсу. Після анонсування цього в суспільстві виникло часткове нерозуміння.
Багатьох хвилюють питання, чи означає цей крок з боку Нацбанку повне відпущення курсу у вільне плавання та яким чином зміни відобразяться на населенні. НБУ вже оприлюднив відповіді на питання про те, що означає режим керованої гнучкості. Економіст Олексій Кущ також дав роз'яснення щодо цього для Факти ICTV.
Режим керованої гнучкості – що це і навіщо введено
Як пояснили у Нацбанку, режим керованої гнучкості не означає, що курс буде відпущено у вільне плавання.

НБУ перейшов до керованої гнучкості обмінного курсу. Цей режим відрізняється від того, що діяв до 24 лютого 2022 року, коли НБУ лише згладжував курсові коливання. Довоєнний режим зараз не підходить, адже на ринку є структурний дефіцит валюти, який за плавання курсу призводив би до постійного послаблення гривні, – зазначили в НБУ.

Як пояснив Олексій Кущ, цей крок можна назвати перехідним етапом між фіксованим курсом та ринковим. Він передбачає визначення верхніх обмежень для руху значень курсу валют, в рамках яких відбувається динамічна зміна курсу. Цей крок послідовний і є нормальною практикою.
За режиму керованої гнучкості регулятор зможе компенсувати структурну різницю між попитом та пропозицією валюти. При цьому курс може як зростати, так і знижуватися. Водночас НБУ не буде обмежувати рух курсу суттєво, уникаючи як значного послаблення, так і значного зміцнення гривні. Зберігати курсову стійкість допоможе значний обсяг міжнародних резервів.
Що зміниться для пересічних громадян
У Нацбанку запевняють, що для українців правила встановлення готівкового карткового курсу залишаться без змін, а саме у цих сегментах населення купує та продає валюту.

Нагадаємо, що вже майже півтора року курс на готівковому ринку та карткові курси банків не є фіксованими. За цей час вони як зростали, так і знижувалися. Наприклад, у липні цього року курс продажу готівкової валюти знизився нижче 37,2 грн/дол. США, – пояснили в НБУ.

Наголошується, що різниця між готівковим та офіційним курсом і надалі буде мінімізуватися. Експерт також запевняє, що не варто очікувати суттєвих змін для населення від цього кроку НБУ.

Це лише змінить ситуацію для імпортерів та експортерів. Тобто більше стимулів експортерам продавати валюту, але менше курсових дотацій на користь імпортерів, – пояснив Олексій Кущ.

Проте, за словами економіста, для пересічних громадян зміниться мінливість курсу в обмінних пунктах. Тобто можна буде спостерігати більш гнучкий та динамічний курс валют в обмінниках.
Щодо того, чи зросте курс різко, експерт зазначив, що поки немає сенсу робити конкретні прогнози. Але готівковий курс (на "чорному ринку") буде напряму залежати від безготівкового.

Нацбанк створить якийсь коридор. Ми не знаємо, якою буде ширина цього коридору. Думаю, що вона буде не досить велика. І от в рамках цього коридору банки будуть рухатись, – додав він.
Джерело: 5692.com.ua