Восени низка продуктів в Україні суттєво подорожчає: експерт розповів, чим варто запастися вже зараз

З приходом осені, вже на початку вересня, можуть значно змінитись ціни на певні продукти масового споживання. Деякі з них подорожчають, тому варто подбати про те, щоб запастися ними вже сьогодні. Натомість певні продукти стануть доступнішими за ціною.
За повідомленням виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, на українців очікує здешевлення картоплі. А ось олія та цукор будуть дорожчати. Причому ситуація може змінитися миттєво, адже не неї мають вплив події на фронті.

Ми ось говоримо зараз, а завтра, наприклад, якесь лихо прилетить у, скажімо, кілька великих елеваторів – і матимемо проблеми з постачанням. Тому прогнозувати важко, – пояснив експерт.

Зміни цін на овочі, олію, цукор
Вартість картоплі у вересні суттєво знизиться – до 6,5-7 грн/кг. Тому із закупівлею цього овочу точно варто зачекати, адже зараз його середня вартість складає 12 гривень.
Крім того, знизяться ціна на інші овочі борщового набору: буряки, цибулю, моркву та капусту.
Що стосується ціни на помідори та огірки, сезон яких підходить до завершення, вона може піднятись, але не суттєво – приблизно на 5 відсотків. При цьому на формування вартості впливатимуть погодні умови.

Якщо буде тепло, і вересень буде традиційним у нас продовженням літа, то і ціни будуть літні, – сказав Пензін.

У зв'язку з тим, що новий урожай цукру буде після листопаду, коли завершується цукроваріння в Україні, зараз спостерігатиметься зростання ціни на нього. Це пояснюється тим, що збільшуються витрати на зберігання минулорічного врожаю. Експерт вважає, що підвищення ціни буде у межах 2-3%.
Ситуація з олією залежить від того, чи відновлять дію "зернового коридору". Виробництво цього продукту в нас скоротилось, але попри це його обсягу, з якого на експорт йде лише 7%, має вистачити. Але якщо "зерновий коридор" не розблокують, ймовірно, олія подорожчає.
Джерело: 5692.com.ua