Вручення повістки через родичів: чи мають право представники ТЦК роздавати повістки в такий спосіб

Загальна мобілізація в Україні триває, час від часу в процедуру вносять корективи.
Так, нині не є рідкістю випадки, коли представники територіальних центрів комплектування передають повістки через родичів. Військовозобов'язаним та їхнім родичам необхідно знати, чи мають такі повістки юридичну силу та як реагувати, якщо вручають її не особисто в руки.
Коментар на цю тему українському виданню УНІАН дав адвокат, провідний юрисконсульт Nota Group Антон Маринич. Він розповів, що повістка, вручена через родичів, не зобов'язує з'являтися в ТЦК.

"У повістки є корінець, на якому має розписатися особа, яка її отримала. Корінець відривається і повертається в ТЦК. На його основі у представників військкоматів з'являється інформація про те, що саме ця особа належним чином повідомлена. Якщо підтвердження про повідомлення немає, то немає і підстав застосовувати відповідальність за неявку", – сказав Маринич.

Адвокат також зазначив, що родичі можуть відмовитися від отримання, оскільки, згідно із законодавством, повістка має бути вручена особисто особі, прізвище якої зазначено в документі.
Хто уповноважений вручати повістки
повістки військовозобов'язаним мають права вручати:

представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки
органи місцевого самоврядування;
керівники підприємств, установ, організацій навчальних закладів.

При цьому, де саме видано повістку, неважливо – її можуть вручити за місцем проживання, на роботі та навіть на вулиці.
Джерело: 5692.com.ua