Вручення повісток після одруження або розлучення: чи дійсно це практикується в Україні

Багатьох українців хвилює питання, яке зараз на слуху: чи передають державні органи дані про військовозобов'язаних, які зареєстрували шлюб або розірвання шлюбу, до ТЦК і чи справді після цього чоловікам вручають повістки? Розібратися в цьому допомогла Катерина Аніщенко, адвокат юридичної компанії Riyako&Partners, пише РБК-Україна.
Передання інформації РАЦСами у військкомати
В мережі активно обговорюється суперечлива інформація про те, що при одруженні чи розлученні дані про чоловіків передають до військкоматів, а після цього вони одразу отримують повістки. За словами Катерини Аніщенко, ця інформація дуже перекручена.
Вона розповіла, що останнім часом до неї поступали звернення від клієнток, які хотіли розірвати шлюб, але чоловіки просили відтермінувати це, щоб їх не відправили на фронт.

Але як це відбувається насправді? Наприклад, якщо розлучення відбувається через суд, одне таке рішення направляється жінці, друге – чоловіку, а третє – до відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСів). Ці органи мають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану, – зазначила адвокат.

У реєстрі актів цивільного стану документується інформація про народження людини, про смерть, зміну імені, прізвища або цивільного стану. При винесенні судом постанови про розлучення в цей реєстр вносять дані про зміну цивільного стану.
За словами юристки, у взаємодії РАЦСів і військкоматів жодних змін не відбулося – вони, як і раніше, мають направляти ці дані до районного ТЦК. Єдине – що раніше керівництво РАЦСу не несло відповідальності у разі непередання даних. А тепер за виконанням цього обов'язку ретельніше стежать.

РАЦСи активніше повідомляють військкомати про те, що той чи інший громадянин розлучився або одружився. Але це не означає, що йому відразу надішлють повістку! Це не має причинно-наслідкового зв'язку, – наголошує адвокат.
Джерело: 5692.com.ua