Хто такі “ухилянти”: щодо кого може застосовуватися це поняття, розповіли в ТЦК

Попри те, що в інформаційному просторі ми часто стикається із поняттям "ухилянт", таке поняття не використовується в нормативно-правових актах. Про це заявив офіцер юридичної служби Черкаського обласного ТЦК Ярослав Скрипаловський, передає Суспільне.

За словами Скрипаловського, люди в інформаційному просторі скориговують поняття "ухилянт" по типу до військовозобов'язаних, резервістів і призовників. В усіх нормативно-правових актах, які пов'язані з проходженням військової служби, відображені ці поняття.

Якщо військовозобов'язаний порушує правила обліку, то до нього можуть застосувати адміністративну відповідальність. Тобто можуть скласти протокол, – зазначив він.

Скрипаловський пояснив, що у разі неприбуття військовозобов'язаного здійснюється адміністративне затримання органами поліції. Для цього керівник ТЦК повідомляє органи внутрішніх справ про порушення, особу доставляють до ТЦК з метою складання протоколу. Після розглядання справи виносять постанову про притягнення до відповідальності.

Якщо особа після проходження ВЛК не прибуває на збірний пункт по бойовій повістці, тобто ухиляється від військової служби, це є порушенням норми ст. 336 Кримінального кодексу. У такому разі начальник ТЦК повідомляє органи досудового розслідування щодо факту кримінального правопорушення.

Чи є "ухилянтами" всі, хто відмовився від повістки

За словами юристки ГО "Юридична сотня" Інни Сімакіної, відповідь на питання дає стаття 22 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

З 18 травня, з моменту набуття чинності цим законом, поважними причинами неявки будуть наступні: стихійні явища, які перешкодили військовозобов'язаному своєчасно прибути за повісткою в ТЦК; явища воєнного характеру і їхні наслідки; хвороба самого громадянина, а також смерть близьких родичів, – сказала вона.

Будь-які обставини, що можуть перешкоджати військовозобов'язаному своєчасно з'явитися за повісткою в ТЦК, мають бути підтверджені документально. Про них військовозобов'язаний має особисто повідомити ТЦК упродовж 3 днів.

Джерело: 5692.com.ua