Як в Україні можна змінити по батькові на по матері: вартість, строки, нюанси

Нещодавно 16-річна школярка з Києва стала відомою на всю Україну, потрапивши у заголовки ЗМІ. Усе через те, що в новому паспорті в неї не по батькові, а по матері. По-новому її тепер звуть Литвиненко Станіслава Лесїївна.
Проте історія зі змінами в документах почалась ще два роки тому, коли дівчина вирішила змінити прізвище, пише BBC Україна.
Коли дівчині було 14, вона могла змінити собі тільки прізвище, як це дозволено законодавством. А ось ім'я чи по батькові можливо змінити тільки за згодою обох батьків або вже після 16 років. Тоді дівчина змінила прізвище на честь вітчима – Литвиненко.
Коли це стало можливим, вона вирішила змінити ім'я з Насті на Станіславу, адже саме так спочатку хотіла її назвати мама, але на той час цього рідний батько дівчинки був різко проти цього.
За словами Станіслави, серед її однолітків зміна паспортних даних – не рідкісне явище. Щорічно в їхній школі знаходиться одна-дві людини, які змінюють ім'я, прізвище чи по батькові.
Вже через тиждень після 16-річчя вона подала документи на зміну паспорта, а перед тим порадилася з вчителькою української мови, як правильно утворити "по матері" від Лесі, щоб не зробити помилки.

Моя мама багато працювала, і я відчуваю глибоку вдячність та бажання вшанувати її в своєму імені, – розповіла дівчина, мати якої є засновницею "Всеосвіти".

Що запитують у ДРАЦСІ при зміні даних і скільки це коштує
За словами Стасі, у неї нічого не питали в місцевому ДРАЦСі, куди вона звернулась з документами, а також не вимагали заповнювати жодних анкет.
Для того, щоб вперше змінити ім'я, потрібно заплатити 5 гривень державного мита і вписати в заяві своє нове ім'я, прізвище чи по батькові. За другу спробу доведеться заплатити 51 гривню.
Відмовити у послузі можуть, якщо особа перебуває під слідством, у розшуку, має непогашену чи незняту судимість.
Через три місяці ДРАЦС видає свідоцтво про зміну імені, а в ЦНАПі можна отримати новий паспорт. За нього потрібно заплатити від 450 до 820 гривень.
Джерело: 5692.com.ua