За “зайві метри” доведеться платити: подробиці про податок на житло

Податок на житло, або, як його ще називають, податок на розкіш українцям доведеться платити з 1 липня 2023 року.
Плата за надлишок метрів стягуватиметься згідно з нормами законодавства. Оподатковуватимуть квартири площею понад 60 кв. метрів і будинки, площа яких перевищує 120 метрів.
Якщо в особи у власності перебуває кілька об'єктів житлової нерухомості, то податок потрібно буде платити за перевищення загальної площі в 180 кв. метрів.
До 1 липня українці вже мали отримати квитанції із сумами, вирахуваними за схемою 1,5% від мінімальної зарплати на поточний рік. Тобто, якщо станом на 2023 рік мінімалка в Україні становить 670 гривень, то ставка податку на розкіш не перевищуватиме 100 гривень 50 копійок за 1 квадратний метр.
Важливо знати, що податок на житло розраховується тільки на надлишки метрів. Таким чином, якщо площа будинку 177 метрів, то заплатити потрібно буде тільки за "зайві" 55 метрів. Щоб вирахувати суму, потрібно 55 помножити на 100,5 – вийде 5527,5 гривень.
Розрахунки роблять співробітники податкової служби України. Зазначається, що українцям мають приходити відповідні платіжки. Якщо квитанція на оплату не прийшла, громадянам необхідно самостійно звернутися до податкових органів за розрахунком.Зробити це необхідно, щоб уникнути накопичення боргу.
Джерело: 5692.com.ua