Кому шкодять занадто ранні підйоми вранці: експерти розповіли про загрози для здоров’я

Фахівці, що вивчають механізми сну, встановили, що для певної категорії людей раннє пробудження може бути не тільки тяжким, а й шкідливим. Вранці цим людям доводиться насильно ламати себе та попри погане самопочуття розпочинати трудову діяльність або навчання.
Мова йде про так званих "сов", для яких період найбільшої активності та продуктивності спостерігається звечора та до глибокої ночі. Ранній підйом несе для їхнього здоров'я найбільше загроз.
Через те, що люди із хронотипом "сови" прокидаються дуже рано наперекір своєму біологічному ритму, вони протягом дня почуваються млявими, знесиленими та дратівливими. Зрештою організм виснажується, що веде до депресії та інших патологій.
Наприклад, у такому разі загрожують суттєві гормональні збої. Через це організм може перестати сприймати інсулін і глюкозу, що особливо небезпечно для людей, які вже страждають на цукровий діабет.
Ознаки недосипання
Виявити, що вам недостатньо часу для повноцінного сну, можна за такими ознаками:

сонливість протягом дня – коли не покидає бажання хоч трохи подрімати;
забудькуватість, ускладнення концентрація уваги – коли вранці важко пригадати якісь факти та сприймати нову інформацію;
збільшення ваги – хронічне недосипання призводить до зниження толерантності до глюкози та набору ваги.

Скільки сну потрібно в нормі
Як наголошують фахівці Центру з контролю та профілактики захворювань, людям потрібно спати щонайменше сім, а краще вісім годин вночі. Рекомендована тривалість сну залежить від віку:

для новонароджених – 14-17 годин;
для дітей 3-5 років – від 10 до 13 годин з денним сном;
для дітей 6-12 років – від 9 до 12 годин з денним сном;
для підлітків – 8-10 годин;
для дорослих – 7-9 годин;
для літніх людей (65 і старше) – 7-8 годин.

Щоб уникнути ризиків для здоров'я, людям із хронотипом "сови" бажано знайти роботу з максимально комфортним для себе графіком, щоб спати і працювати в періоди, що відповідають індивідуальному біологічному годиннику.
Джерело: 5692.com.ua