Масштабна втрата знань серед дітей України

Унаслідок триваючих атак на освітні заклади в Україні та низького рівня охоплення освітою в країнах, що приймають, українські діти зазнають труднощів у здобутті освіти, попереджає Регіональний директор ЮНІСЕФ Реджина Де Домінічіс.
У дітей на всій території України спостерігаються ознаки масштабної втрати знань, зокрема погіршення результатів навчання української мови, читання та математики, оскільки внаслідок війни, якій передувала пандемія COVID-19, учні вже четвертий рік стикаються з перебоями в освітньому процесі. Про це повідомляє ЮНІСЕФ.

На території України не припиняються атаки на школи, через що діти піддаються сильному стресу і позбавлені безпечних місць для отримання знань. У результаті українські діти не тільки не можуть досягти успіхів в освоєнні нових знань, а й ледве зберігають у пам'яті те, чого вони навчилися, коли їхні школи функціонували повноцінно, – говорить Регіональна директорка ЮНІСЕФ у країнах Європи та Центральної Азії Реджина Де Домінічіс.

За даними останніх опитувань, до 57% вчителів відзначають в учнів погіршення знань української мови, до 45% – математичних навичок, до 52% – рівня володіння іноземними мовами.
Згідно з останніми даними, тільки третина учнів початкової та середньої школи в Україні навчаються повністю очно. Ще одна третина учнів здобуває освіту в змішаному режимі: очно та онлайн, а одна третина – повністю в режимі онлайн.

"На території України не припиняються атаки на школи, через що діти піддаються сильному стресу і позбавлені безпечних місць для отримання знань".

Онлайн-навчання може доповнювати очне навчання і слугувати короткостроковим розв'язанням проблеми, проте воно не може повністю замінити очні заняття, які особливо важливі для соціального розвитку і базового навчання дітей молодшого віку. Проведена в Україні реформа освіти, спрямована на розвиток компетенцій дітей та молоді, має вирішальне значення для майбутнього соціально-економічного відновлення та розвитку країни.
Згідно з даними національних опитувань, дві третини дітей дошкільного віку не відвідують дошкільні заклади. А в прифронтових районах три чверті батьків повідомляють про те, що не водять своїх дітей до дошкільних установ.
Для дітей-біженців з України зараз також розпочинається ще один навчальний рік, сповнений невизначеності: у семи країнах, що приймають біженців, більше половини дітей дошкільного та середнього шкільного віку не охоплені національними системами освіти. Дошкільнята та учні середньої школи найчастіше виявляються позбавленими можливості здобувати освіту. До числа причин низького рівня охоплення освітою належать мовний бар'єр, труднощі з доступом до школи і перевантаженість систем освіти.
Діти-біженці, які не відвідують місцеві школи, як правило, намагаються вчитися онлайн або за українською навчальною програмою, або за допомогою інших платформ дистанційного навчання. Деякі діти-біженці, можливо, зовсім кинули навчання.
Під час кризи чи війни школи слугують не лише місцем навчання. Вони можуть дати дітям, які вже пережили втрату, зазнали переміщення та насильства, відчуття буденності та безпеки, можливість зав'язати дружні стосунки й отримати допомогу від учителів. Школи можуть забезпечити доступ до вакцин, харчування та послуг з підтримки психічного здоров'я і благополуччя дітей. Особливо чутливими є підлітки, оскільки природна фізична і психічна вразливість, властива їхньому віку, поглиблюється порушенням навчального процесу і стресами, які вони переживають.
ЮНІСЕФ спільно з урядами та партнерами на місцях в Україні та країнах, що приймають дітей і сім'ї біженців, здійснює заходи з розширення доступу до якісного навчання. Ця діяльність включає в себе сприяння забезпеченню охоплення дітей національними системами освіти та надання різних варіантів навчання для дітей, які на даний момент не охоплені шкільною освітою. Це також передбачає навчання вчителів і шкільного персоналу навичкам, необхідним для забезпечення інтеграції всіх вразливих дітей до класів, організацію мовних курсів, а також надання підтримки в галузі психічного здоров'я та психосоціальної допомоги.
ЮНІСЕФ у співпраці з урядом України працює над відновленням навчального процесу та приведенням його у відповідність до регіональних стандартів для усунення бар'єрів на шляху до здобуття освіти та забезпечення безперервного навчання для всіх. Це включає в себе відновлення шкіл і організацію таких необхідних занять з основних предметів з метою підтримки в Україні протягом майбутнього навчального року 300 тисяч дітей, яким загрожує втрата знань, а також надання більш довгострокової підтримки за допомогою зміцнення систем і послуг в галузі освіти дітей молодшого віку в масштабах країни.
Джерело: 5692.com.ua