Рейдж бейт: як не стати жертвою маніпуляцій в інтернеті

Сучасний інтернет – це не лише безмежний океан інформації, але і простір, де психологічні маніпуляції стають все більш поширеними, особливо в соціальних мережах. Одним із таких методів маніпуляції є "рейдж бейт" – техніка, спрямована на виклик негативних емоцій у користувачів та спонукання їх до активної реакції. Багато користувачів ведуться на таку маніпуляцію. У Центрі психології та розвитку Kyiv dvoryk розповіли, як її розпізнати, й чому рейдж бейт може бути навіть небезпечним для здоров'я.

Що таке рейдж бейт

Рейдж бейт – це форма клікбейту, тобто контенту, який створюється з метою залучення уваги аудиторії. Однак, на відміну від звичайного клікбейту, основною його метою є виклик негативних емоцій, зокрема, злості та обурення. Він може приймати форму відео, фотографій або постів, які провокують користувачів до гнівних коментарів, обговорень та суперечок.

Для чого використовують цей прийом

Головною метою використання рейдж бейту є просування контенту. Викликаючи негативні емоції у користувачів, контент стає більш вірусним, оскільки відповідні алгоритми соціальних мереж сприймають активну реакцію аудиторії як позитивний зворотний зв'язок і розпочинають активніше розповсюдження такого контенту.

Ідеальним прикладом успішного рейдж бейту є відео на платформі TikTok, які здатні здобувати мільйони переглядів всього за декілька годин.

Чому не варто реагувати на рейдж бейт

Незважаючи на те, що рейдж бейт може викликати сильні емоції та бажання реагувати, експерти настійно рекомендують утриматися від активного взаємодії з таким контентом. Перш за все, реагуючи на рейдж бейт, ви сприяєте його подальшому поширенню.

Крім того, тривале перебування у стані гніву та обурення може негативно позначитися на вашому психічному та фізичному здоров'ї. Дослідження, проведене національною бібліотекою медицини у США, показало, що це може спровокувати підвищення артеріального тиску та головні болі.

Джерело: 5692.com.ua