Українці масово скаржаться на блокування рахунків, кому і за що блокують: нові вимоги фінансового моніторингу

Незважаючи на те, що ситуація з блокуванням рахунків українців, здавалося б, була врегульована, проблема не вирішена остаточно. Українці продовжують скаржитися на безпідставне, на їхню думку, блокування рахунків.
Іноді рахунки блокують навіть при надходженні невеликих сум до 10 тисяч гривень. Банківські установи з якихось причин розцінюють деякі транзакції як підозрілі та вимагають надати підтверджувальні документи.
Проблема полягає в тому, що навіть після подання всіх затребуваних фінансовою установою документів питання не вирішувалося, і рахунки залишалися недоступними.
Клієнти різних українських банків діляться проблемами в соцмережах. Так, один із клієнтів "Райффайзен" банку пише, що одразу після надходження через термінал невеликої суми від родичів, банк не тільки заблокував рахунок, а й відмовив йому в подальшій співпраці.
Користувач розповів, що так і не отримав докладних пояснень ні у відділенні, ні на гарячій лінії. Під час закриття рахунку йому повідомили, що гроші, які залишилися на рахунку, можна буде отримати не раніше, ніж через два місяці.
Схожу проблему описала і клієнтка "monobank". Вона розповіла, що рахунок було заблоковано після отримання переказу 100 євро через платіжну систему SWIFT. Банк зажадав у клієнтки підтвердження того, що гроші дійсно надіслані родичем, але навіть після отримання документів рахунок розблоковано не було.
Як видно, нові вимоги щодо проведення фінансового моніторингу приватних рахунків на предмет нетипової активності набули чинності та дають результати. Водночас клієнти, які зіткнулися з проблемою, зазначають, що іноді незрозуміла ні причина блокування, ні терміни його зняття.
Джерело: 5692.com.ua